Вдигнаха по тревога огнеборци

Вдигнаха по тревога огнеборци

ДА ПАЗИМ ГОРИТЕ И ПОЛЯТА ОТ ПОЖАРИ!

Днес, 13.08.2023 г. към 12:30 ч. горящи сухи треви в района на р. Огоста между с. Гложене и гр. Мизия вдигнаха по тревога огнеборци от РСПБЗН Оряхово, служители от Община Мизия и граждани доброволци.

Пожарът бързо се разпростря на обширен фронт, а гасенето бе затруднено от сухото време и поривистия вятър. С бързата си намеса за няколко часа присъстващите овладяха ситуацията. На терен останаха дежурни, които да следят за локални тлеещи огнища.

Междувременно е получен втори сигнал за възникнал пожар отново на територията на гр. Мизия в местността "Втори двор". И там ситуацията е овладяна благодарение на служителите от РСПБЗН Оряхово.

Изразяваме своята признателност за доброто организиране и координиране на действията към всички, които се отзоваха и взеха участие в борбата с огнената стихия.

 

❗НАПОМНЯМЕ:

 ❌Не палете огън на открито във ветровито време. 

 ❌Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. 

 ❌Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. 

 ❌Не палете огън в гората и в близост до нея.

 ❌Не хвърляйте неугасени цигари или клечки кибрит! Полейте ги по възможност с вода, за да сте сигурни, че са напълно изгаснали.

 ❌Знайте, че при опит да влезете с кола в гората, контактът на горещия ауспух със сухите листа може да ги запали.

 ❌Трябва да знаете, че има пълна забрана за палене на стърнища и пасища, тъй като огънят може да достигне до горски масив.

 ❌Не изхвърляйте стъклени бутилки и целофанени опаковки в гората– те имат ефект на лупа и могат да провокират запалване.

ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!‼️
2023-08-13 17:13:19