ёбилеен фестивал в памет на гол€м певец събра хил€ди в “ърнава /—Ќ»ћ »/

ёбилеен фестивал в памет на гол€м певец събра хил€ди

Ќа 12 август белослатинското село “ърнава отрано бе огласено от музика и песен.

ѕричината бе 10-ото юбилейно издание на фолклорни€ фестивал "≈хо в родни€ край", посветен на родени€ тук гол€м народен певец √еорги √орелски. “ранспаранти от двата кра€ на селото посрещаха участници и гости, а обновени€ площад пред читалище "Ќапредък 1898" впечатл€ваше отдалеч с червената канатица-символ на единството и силата на семейството, рода и традициите, които са особено почитани от търнавчани. ¬ красиви€ парк б€ха обособени различни етнографски кътове за снимки, а оригинални сувенири и домашно приготвени сладка предлагаха от щандовете на читалище "Ќапредък" и √алина яхова.

"Ќаши€т фестивал е празник, в който минало и бъдеще върв€т ръка за ръка. “ой е специален, не само защото отдава дължимото на един велик певец и творец, но и защото изважда най-доброто от нас самите. «ащото създаваме не само фестивал на духа, а общност. ѕоказваме, че заедно можем да създадем истори€, че общите усили€ на малки и големи прав€т ден като днешни€ да се помни дълго. “ази обща енерги€ за създаване на памет, на красота, за почит към миналото и стремеж да оставим нещо в бъдещето е онова, което отличава наши€ фестивал от множество подобни инициативи. «ащото заедно го превърнахме в такъв, какъвто √еорги √орелски заслужава да има вече 10 години. ƒнес тук има хора от над 30 населени места от 6 области на Ѕългари€. ѕочит и благодарност към вас, пазители на българщината! Ѕлагодарости за хората, които са участвали във всичките десет години- читалище ћалорад, —околаре, ѕопица и Ѕо€н √еоргиев, за които ще има специални награди. Ѕлагодар€ на всички вас, които сте тук в “ърнава и както е казал ќрфей: "»скам да венча€ песента на славе€ с хоровода на звездите, а това е постигнал наши€ народ в сливането на песен, музика и танц. Ќа такива изпълнени€ ще се насладим", за€ви пременената в народна носи€ кметица на “ърнава √абриела –аловска при откриването.

"ƒесетки търнавчани, обединени от иде€та да паз€т българското, преди 11 години поставиха началото на този фестивал. » вече 10 години се радваме на прекрасни състави, които се представ€т на тази сцена. ѕожелавам успешно представ€не и незабравими мигове от днешни€ ден. ¬€рвам, че ще продължите да надграждате традици€та", за€ви кметът на община Ѕ€ла —латина инж. »во ÷ветков.

"ƒнес наистина е празник за “ърнава. ƒобре дошли и добре заварили в “ърнава пред 125-годишното читалище, впечатл€ващо с визи€ и истори€ и на този уникален нов площад, където е изобразена шевицата "канатица". ”спех на всички участници и нека този фестивал стане международен, защото огромните усили€ на екипа, който го организира, напълно го заслужава", за€ви народни€ представител  расен  ръстев.

ƒъщер€та на √еорги √орелски “амара  ърчева се обърна от сцената с думите: "«а мен е чест, че вече 10 години този форум пази името на баща ми и неговата любов към народното творчество. «а мен той бе перфектен родител, от който наследих много духовност и сила. „овек с об€ние и харизма, чието присъствие караше хората да се чувстват окрилени. Ќос€ името му с гордост, но в родни€ му край се чувствам повече √орелска, защото поглеждам света през неговите очи, виждайки местата, които е обичал и хората, които са познавали оба€телната му личност. ќттук е закърмен с любов към народната музика, ко€то носеше в сърцето си и го радваше през цели€ му живот. “опли ме мисълта, че има хора като вас, които слушат народната музика, пе€т песните му и пренас€т богатството им през годините. ¬€рвам, че подобни събити€ поддържат жив български€ дух и зареждат с чистота и мъдрост от фолклора. »ска ми се името му да бъде ориентир за младите хора, да пълни мечтите и сърцата им с обич към родното, което те ще съхран€т и предават на поколени€та. Ѕлагодар€ ви, че сте тук. Ќасладете се на музиката и позволете да ви направи щастливи, в това в€рваше баща ми √еорги √орелски".

‘естивалът очаквано започна с изпълнение на песен на патрона на фестивала "ћарийчица по двор ходи" в изпълнение на търнавски€ славей ƒиана  ъсльовска и продължи с изпълнени€ на детската вокална група при ќ” "’р.Ѕотев"-“ърнава. ѕесните на √орелски звучаха и в изпълнение на ѕевческа група "ƒетелина", а първото хоро бе по обичаната от него "—ред село хоро играе". —пециален поздрав за медийните партньори- радио —тара «агора, което излъчваше на живо фестивала, –ава “¬, в. "—еверозапад днес" и сайта vratzadnes.com бе "Ѕез радио не мога" на победителката във фестивала "«латното петле"  алина ’ристова. —лед това в продължение на близо 10 часа на откритата сцена се редиха песни и танци от ¬идин до ¬арна, през село √алата, “етевенско до участващите за първи път самодейци от гара Ѕов. ƒа подкрепи певческата група и нови€ танцов състав "ƒунавски ритми" тук бе кметицата на  овачица Ћюдмила ѕандурска, чийто корени са от “ърнава. ќсвен, че са успешни управленци, двете с √абриела –аловска, показаха, че могат да игра€т добре и хора, и ръченици. ѕъстър и весел, с много при€телски срещи и разнообразни изпълнени€, бе юбилейни€ фестивал "≈хо от родни€ край", подкрепен и чрез проект за местното любителско творчество от фонд " ултура" на министерството. » дано се сбъднат пожелани€та да се превърне в международен и да пребъде, както български€ фолклор!

»во …ќ–ƒјЌќ¬

 
2023-08-13 12:36:55