Откриха официално Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец

Откриха официално Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец

В петъчната вечер официално бе открито тазгодишното издание на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец.

На откритата сцена пред читалище "Христо Ботев" програмата започна с изпълнението на детския духов оркестър с ръководител Николай Пеев и талантливите мажоретки от СУ "Иван Вазов", които придадоха необходимата тържественост на събитието.

С вълнуващ стих, посветен на родния Вършец от поетесата Емилиана Маркова, водещата Петя Генова откри официалната церемония.

"Добре дошли на празника, който събира вършечани с надеждата за по-добри дни, за достойно настояще и бъдеще. Това е една хубава традиция, изпълнена с много емоции, топлина и благодароност. Такъв е и самият Вършец- вечно млад, усмихнат, топъл и гостоприемен, с поглед към бъдещето. Земен рай с удивителна природа, животворна вода, кристално чист въздух и най-голямото богатство- трудолюбиви и гостоприемни местни хора. Усилията, които общината и гражданите й полагат всеки ден утвърждават Вършец като балнеоложката перла на Северозапада. И тази година Вършец има поводи за гордост- Палеопаркът предизвиква огромен интерес, обновената Алея с чинарите стана пример в цялата страна за добро строителство, скоро ще бъде готов и новия фонтан", се обърна към многобройната публика Петя Генова.

"Нашият празник е посветен на прекрасната природа. Почитаме и минералната вода, която е дала възможност на градчето ни да се развие като балнеолечебен център. Дължим много на първия балнеолог в България- Дамян Иванов, създател на прекрасния боров парк, красивата алея с чинарите и архитектурния комплекс "Баните с казиното". В днешния ден не мога да не спомена онези хора, които със своето трудолюбие и гостоприемство превърнаха едно малко планинско селце в модерен курорт с красиви хотели и съвременна инфраструктура. Затова в дни на разделение и противопоставяне да се обединим и работим за благополучието и просперитета на нашия град. Благодаря ви, че сте тук и споделяте с нас тези прекрасни празници. Защото ние посрещаме гости и изпращаме приятели. Много здраве, щастие и успехи и нека да ни е честит празника", заяви кметът Иван Лазаров.

"Бог е дал на Вършец много неща, от които най-удивителното е водата с лечебни свойства. Затова не е чудо, че около нея са създадени и се създават нови болници, санаториуми, хотели и къщи за гости, които да дават възможност за лечение и почивка. Похвално е трудолюбието и гостопримеството на вършечани и нека с вяра в Бога да се развива града и да се множат гостите му", заяви Видинския митрополит Даниил.

Тържествената вечер продължи с концерт на Кали и нейния бенд, в който тя представи най-новите си песни от албума "Калиграф" и музика в различни стилове. Кулминация на вечерта бе красива заря.

Събитията от Празника на курорта, минералната вода и Балкана са над 50 и продължават през целия август.
2023-08-05 09:04:15