Кметът на община Мизия Валя Берчева: Стремим се да надграждаме в инфраструктурата и в културния живот

Кметът на община Мизия Валя Берчева: Стремим се да надграждаме в инфраструктурата и в културния живот

Държавата трябва да предприеме спешни и неотложни мерки за почистването по цялото поречие на р. Скът. 


Г-жо Берчева, разговаряме преди старта на традиционния панаир на Мизия, какво сте подготвили за жителите и гостите на града?

Нашите стремежи са да поддържаме българският дух жив, да предаваме традициите през поколенията и същевременно да обхванем всички възрастови групи от населението. Желанието ми е всеки да намери своето забавление, всеки да почувства духа на Мизия, всеки да се весели с близки, гости и приятели. За това по повод панаира отново сме подготвили колоритна програма.

По традиция ще стартираме панаирните дни на 2 август с молебен за здраве и благоденствие, който ще се отслужи в местния православен храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“ от 9 ч., почитайки годишнина от опустошителното наводнение през 2014 г.

На 3 август редица изненади очакват нашите най-малки приятели, които ще имат възможността да участват в арт-работилници и ателиета на майстори и творци от 10 ч. в градския централен парк. От 18 ч. на същото място ще ги очаква най-щурото детско шоу, пяна парти, балонено и  светлинно шоу и много вълнуващи преживявания за всички малчугани.

За ценителите на българската естрада, Симфониета Враца и бенд формация с диригент Христо Павлов ще представят завладяващ и прочувствен музикален спектакъл на Емил Димитров в градския централен парк от 20:30 ч.

На 4 август за втора поредна година, изпълненията от вечер на талантите „Ако имаш талант и сърцето ти е в Мизия“ ще зарадват всички присъстващи на площад „Свобода“, а кулминацията в програмата ще бъдат българските латино крале Торино и Пашата.

На 5 август на местния площад ще извием кръшни хора под звуците на пленителните Николина и Мария Чакърдъкови с целия състав на Неврокопски танцов ансамбъл.

Само преди дни отново придойдоха водите на река Скът, но за радост нямаше пострадали. Какво трябва да направи държавата и какво общината, за да няма повече притеснения сред местните хора?

Един от най-важните приоритети за мен от ден първи е състоянието на коритото по поречието на р. Скът. За мен и повечето от съгражданите ми, които преживяхме наводнението през 2014 г., тази тема е болезнена и твърде чувствителна. Надявам се това никога да не се повтори. За това се боря и всички мои действия са насочени към спокойствието на разрешаване на този наболял проблем. Факт е, че в момента няма нормална проводимост на водата, в следствие на наличието на множество водолюбиви растения и образуването на наноси от обилните валежи. Факт е и че със средствата, които са отпуснати през 2015 г. - близо 2 млн. лв., не е направено необходимото качествено и ефективно почистване и в случая предприетите действия нямат дългосрочен резултат. От страна на Общинска администрация Мизия са инициирани многократни опити с цел търсене и осигуряване на средства, с които да се предприемат незабавни действия по отношение на нормалната проводимост на речното корито и неговото почистване. Многобройни са писмата, които са изпращани до съответните институции, разбира се със снимков материал приложен към тях. Инициирани са неколкократно срещи с областните управители на област Враца, представители на общините по поречието на р. Скът, представители от НИМХ филиал Плевен, отдел “НЯСС” към ДАМТН Плевен, на която бяха поставени наболели въпроси с цел подобряване на координацията, превенция и защита от наводнения.

За мен е изключително важно и винаги съм била на мнение, че е значима превенцията и навременната поддръжка на водните басейни, както и своевременното предприемане на адекватни мерки и действия. Ние зависим от горното и долното течение на река Скът. За това ще продължа да настоявам държавата да предприеме необходимите мерки за цялостното почистване по цялото поречие на река Скът. В последните 2 години липсата на ред и стабилност в държавата е очевидна и затруднява осъществяването на необходимата превенция. При последното покачване на нивото на р. Скът, координацията и диалогът между институциите доказаха, че сме в правилната посока, но това не е достатъчно.

Няколко нови площадки бяха направени в Мизия и селата, какво още подобрихте в инфраструктурата?

Всеки момент очакваме да подпишем договор с ДФЗ за реконструкция на 6 броя улици: 3 в Мизия, 2 в Крушовица и 1 в Липница. Проектът обхваща ремонт на пътната настилка, полагане на бордюри и направа на тротоар /само ул. “П. Атанасов” в Мизия/.

Завърши ли водния цикъл на Липница и какви проблеми има в Крушовица след завършването му?

Реконструкцията на целия водопровод в Липница завърши преди няколко месеца. Остана проблемът за асфалтирането на улиците, където е подменен водопровода. Ще търсим финансиране за цялостно асфалтиране на цитираните. В Крушовица през 2020 г., беше изпълнен проект за подмяна на водопроводната мрежа на 6 км от новото село. Община Мизия е предприела всички необходими и законосъобразни действия, относно проблемното състояние на ул. „Цоло Николов“ в с. Крушовица. Очаквам в най-кратък срок да започнат ремонтните дейности. Нашият стремеж е да реконструираме и останалата част от селото, като за целта са необходими средства за останалите около 6км от водопроводната мрежа, което респективно означава, че 100% от водопроводната мрежа на Новото село ще е подменена.

Стартирахте нови празници и възродихте ритуали. В каква посока ще ги развивате?

Смятам, че през последните години успяхме да поддържаме пламъка на българския дух. Стремим се с всяка изминала година да надграждаме това, което правим, празникът на жътвата, фестивалът на баницата в с. Крушовица, влашкия събор „Моричика“ в с. Софрониево. Желанието ни е с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраняваме нашата същност и принадлежност. Нека заедно пазим и занапред българския дух и българските традиции! Именно те възпитават любов към родината и формират национално самочувствие! Да предаваме любовта към българското от поколение на поколение!

Подготвяте ли проекти по Плана за възстановяване и устойчивост?

Тази година сме кандидатствали с няколко проекта по Плана за възстановяване и устойчивост, а именно: два проекта за енергийна ефективност за сградата на Общинска администрация Мизия и на НЧ „Пробуда-1927“ с. Софрониево; за цялостен ремонт на ДГ „Незабравка“ гр. Мизия; за цялостна подмяна на уличното осветление на цялата територия на община Мизия; за изграждане на нов Дом за стари хора в с. Липница.

Подготвяме проекти за реконструкция на площадите в гр. Мизия, с. Крушовица и с. Липница.

Също така с 2 жилищни блока сме кандидатствали по Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност.

В какво ще вложите средствата от капиталовите разходи за тази година?

- Ключови обекти от капиталовата програма за община Мизия през настоящата година са:

- Доставка и монтаж на детски съоръжения за игри на открито в двора на детските градини

- Ремонт на ограда пред Здравна служба гр. Мизия и прилежащ паркинг

- Частичен ремонт на ул. ”Антим I” и отводнителен канал по нея, с. Софрониево

- Ремонт на паркинг пред бл. 1 в гр. Мизия 

- Проектиране изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води на територията на гр. Мизия

- Доизграждане, реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа на с. Софрониево

- Основен ремонт на Здравна служба с. Крушовица

- Лекотоварен автомобил до 3,5 т за дейност “Чистота”

- Рекултивация на депо за битови отпадъци - работен проект

- Изграждане на център за рециклиране на строителни отпадъци в гр. Мизия - работен проект - Сграда

- Изграждане на детска площадка в кв. “Ромска махала” гр. Мизия, финансов механизъм на ЕИП 2014-2020 г.

- Изграждане и регламентиране на общински пазар в с. Крушовица – работен проект

- Доставка и монтаж на метално монтажно съоръжение за сцена в с. Липница

Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

Приемам моята работа за кауза. Кауза, която върша от сърце и душа, с мисъл за бъдещето и в услуга на всички граждани. Кауза в името на добруването, развитието и просперитета на община Мизия. Категорично заявявам, че ще продължа да отстоявам смело своята позиция за развитието на нашата община. Постигнатото през изминалите 4 години, смятам, че не е достатъчно и знам, че ни очаква още много работа. През настоящия мандат се справихме с много предизвикателства. Вярвам, че ще се справим и с предстоящите такива, заедно със силен екип от професионалисти, както и подкрепата на населението. Защото заедно градим бъдеще!

Какво ще пожелаете на жителите на общината по повод панаира?

Използвам повода, с почит и огромна признателност да се обърна към дарителите, подпомогнали панаирните дни на града ни. Благодаря Ви за съпричастността и големите сърца, който туптят в гърдите Ви! Дано и занапред ни радва Вашата щедрост и отзивчивост! 

Уважаеми съграждани, скъпи приятели от близо и далеч, пожелавам Ви здраве, хармония, смирение, устойчиво бъдеще и благоденствие. Вярвам, че дните ни ще бъдат изпълнени с надежда и мир. Нека бъдем мъдри в решенията и действията си, защото само чрез ЕДИНСТВО може да оцелеем!

Трябва да продължим да бъдем мечтатели, защото Мизия ще е толкова голяма, колкото са големи мечтите на всички нас. Историята се пише всеки ден от всички ни.  Честит празник! Бог да пази Мизия!

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ
2023-08-03 18:03:25