Държавата отпуска пари на пострадалите в Бяла Слатина

Държавата отпуска пари на пострадалите в Бяла Слатина

Държавата ще подкрепи финансово домакинствата, чиито имоти са пострадали от силната буря, връхлетяла в петък района на община Бяла Слатина. В това е уверила министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в проведен телефонен разговор врачанският депутат Красен Кръстев. Максималният размер е 1512 лева, в зависимост от щетите ще се извърши и допълнителна преценка за финансова подкрепа.

„Заедно с директора на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Мария Търнавска, кмета на Търнава Габриела Раловска и експерти от Община Бяла Слатина посетихме на място засегнатите имоти. Множество са констатираните материални щети, повечето от тях са със солидни размери. Над 100 са падналите дървета и повече от 30 домакинства са засегнати, повредени са също селскостопански постройки. Екипите на електропреносното дружество работят денонощно за отстраняване на авариите, но все още има домакинства без ток. Предстои да изясним размера и да бъдат описани нанесените щети по обществените сгради. Разрушени частично са покривите на читалището и кметството в Търнава, в двора на училището има счупени дървета и е засегната оградата.

Най-важно е да защитим живота на населението, затова настоях пред Комисията в спешен порядък да бъде сформиран екип от доброволци, които да подпомагат хората да обезопасят домовете си. Счупените и отнесени на метри от къщите им части от покриви, откъснатите от вятъра ламаринени конструкции трябва спешно да бъдат преместени. Така ще сведем до минимум реалната заплаха за живота на хората и ще бъде намален рискът от инциденти при последващ вятър и дъжд.“, категоричен е депутатът Красен Кръстев.

Бедственото положение в засегнатите райони на община Бяла Слатина остава в сила до пълното нормализиране на обстановката.
2023-07-24 13:33:10