Носии на повече от 100 години и кулинарни изкушения показаха в Остров

Носии на повече от 100 години и кулинарни изкушения показаха в Остров

За пореден път отбелязаха традиционния празник на народната носия в с. Остров „Атанасовден“. Тази година той бе посветен на 120-годишния юбилей на читалището. По този повод имаше фотоизложба „Атанасовден през годините“ във фоайето на читалището. В кулинарната изложба участваха представители на с. Лесковец, с. Галово, ПК „Остров 2017“, ОУ „Христо Ботев“, ДГ „Слънчице“, Кметство Остров и ТГ „Релакс“, която представи читалището. Учебните заведения и читалището посветиха кулинарното си участие на своите годишнини – 55 години детска градина, 110 години училище и 120 години читалищна дейност в с. Остров.

В дефилето на автентични облекла участниците от селата Горни и Долни Вадин, Лесковец и Остров представиха народни носии на повече от 100 години. Те бяха с уникални естествени багри и орнаменти, характерни за влашкия и български етнос.

В музикалната програма участваха представители на три общини. Това бяха служители, самодейци и доброволци от НЧ „Надежда – 1871” гр. Оряхово, НЧ „Самообразование – 1894“ с. Селановци, НЧ „Просвета – 1919” с. Малорад, НЧ „Саморазвитие – 1887“ с. Крушовене, НЧ „Просвета – 1925“ с. Рогозен, НЧ „Развитие – 70“ с. Горни Вадин, НЧ „Съзнание – 1927“ с. Долни Вадин и домакините: ТГ „Релакс” и Галя Кузова.

„Българският народ в трудния си път на съществуване и развитие е създал високо художествено народно музикално творчество. Народната песен и инструменталната мелодия са поддържали буден българският дух и в годините на робство, звучали са по полята по време на тежък труд, по мегданите на народните празници и игри, в семейството.

Нашият празник е живото доказателство, че България ще съществува, докато има дори и един българин, който съхранява и предава традициите ни.

Благодарим на танцовите състави и певчески групи, че със своето участие уважиха нас и традициите на с. Остров. Благодарим на нашите гости Росен Добрев, Асен Бошнаков, Габриела Велкова, Елена Максимова, Иван Спасов, Ирена Станкулова, както и на чужденците, живеещи в нашето село, че ни уважиха с присъствието си! Благодарим на всички, които бяха в салона – публика и участници, за присъствието и съпричастността! Благодарим, че бяхме заедно на този прекрасен празник!“, коментираха от местното читалище.  

 


2
3
4
5
6
8
9


2023-07-06 16:49:13