Попица вече има своя фестивал "Еньовче"

Попица вече има своя фестивал

Самодейци от  читалища и училища взеха участие в първия общински фолклорен фестивал „Еньовче“ в село Попица. Празникът беше открит от зам.-кмета на Община Бяла Слатина Боряна Петкова.

С българската народна песен „Де се е чуло, видело“ Богдан Пламенов- най-малкия участник от с. Попица откри първото издание на фестивала.

„Историята за Еньовден е като красива приказка, събрала чудодейната сила на билките, младостта и красотата, които съпътстват празника. Приказка, към която с радост ще се връщаме всяка година около 24 юни в Попица, за да я  разказваме и да посеем в душите на всички дошли почит към мъдростта и традициите", заяви в словото си при откриването на фестивала председателят на НЧ „Напредък-1897” Детелин Хитков.

Във веселието по съседски, освен домакините, в програмата взеха участие с изпълнения и самодейци от читалищата в Алтимир, Соколаре, Комарево, Буковец, Бъркачево, Търнак, гр. Бяла Слатина, с.Сухаче и с.Малорад. Освен самодейните групи при читалищата, взеха участие и две училища: ОУ „Св.св Кирил и Методий- Попица и ПГО „Елисавета Багряна” гр.Бяла Слатина.

На фестивала присъстваха още кметовете на с Бъркачево- Благовеста Борисова, Йошка Цветкова-кмет на с.Соколаре и кмета на с.Сухаче-Христинка Димитрова, както  и директорите на  училището в Попица Наталия Евтимова и Галя Яхова- директор на ПГО Бяла Слатина.

Със своята красота и колорит певческите и танцови групи доказаха, че България е жива и ще пребъде, щом има такива дни, такава силна любов към българското народно творчество!

Фестивалът се организира от Народно читалище „Напредък-1897“ с любезното съдействие на Кметство с. Попица и под патронажа на кмета на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков.
2023-06-25 17:32:09