Христо Димитров: Каменоделното училище трябва да е творческо средище, в което се обучават деца от цяла България!

Христо Димитров: Каменоделното училище трябва да е творческо средище, в което се обучават деца от цяла България!

Господин Димитров, представете се накратко за нашите читатели

„Здравейте”, на вашите читатели. Казвам се Христо Димитров, на 49 години, семеен, родител на две деца. Бивш възпитаник съм на училището, от времето когато то се подвизаваше под името Техникум по каменообработване.  По професия – геолог. Последователно се дипломирах като бакалавър (1997 г.), магистър (1999 г.) и доктор (2010 г.) по геология към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”,    а от 2012 г. изкарах следдипломна квалификация по педагогика. От 21 години съм преподавател към Геолого-проучвателния факултет на Минно-геоложкия университет „Св Иван Рилски”. От началото на юли миналата година изпълнявам временно длъжността директор на Професионалната гимназия по каменообработване – с. Кунино.

 

Училището е единствено по рода си на Балканите, предлага перспективни професии, но изборът на учебни заведения е голям, защо бъдещите осмокласници да се запишат в каменоделното училище?

Неоспорим факт е, че след 2010 г. демографският срив тегне с пълна тежест върху страната. Децата в България с всяка изминала година са все по-малко и от такава гледна точка, конкуренцията между училищата за привличането им като бъдещи ученици е смазваща. Всяко училище разработва собствени стратегии с цел да изглежда по-атрактивно и значимо с учебните си планове. Но отговорът на въпроса, защо бъдещите осмокласници трябва да изберат  каменоделното училище е много лесен – ние сме уникално по рода си училище, предлагащо една много рядка и древна професия. Камъкът в човешката история се е превърнал в символ на твърдост, на вечност, но и в символ на изпепеляваща страст, когато е ваян в ръцете на каменоделеца! Магията на връзката камък – каменоделец е необятна и мистична, тя е пребъдвала през вековете и е причината с възхита да се радваме на прекрасни произведения на изкуството и уникални инженерни съоръжения, изградени от обработения камък! И това е така, защото във всеки издялан камък, каменоделецът винаги оставя къс от сърцето и душата си! 102 години, нашето каменоделно училище, гордо и величествено носи славата на средище, в което под вещото ръководство на великолепни преподаватели и педагози, са направили първите си стъпки и са развили своя талант стотици блестящи каменоделци, скулптури, художници, архитекти и строители!

 

Какви специалности ще се изучават наесен и как става самото кандидатстване?

В професионалната гимназия по каменообработване, учениците могат да се обучават за професия „Каменоделец” по две специалности: „Каменоделство”, а от миналата година и „Декоративни скални облицовки”. Кандидатсването протича по каналния ред, одобрен от Министерството на културата. От 15-ти до 23-ти юни се подават документи за постъпване в 8-ми клас. На 8 юли ще бъде проведен изпит за проверка на способностите, който се заключава в рисуване с молив на група от три обемни тела по натура пред едноцветен фон, върху рисувателен лист с размер - 35/50 сm.

 

Училището разполага с общежитие, има ли младежи там, какви са условията и предвиждате ли още нещо, което да бъде обновено?

 

Да, ПГКО – Кунино разполага с общежитие, което е на повече от 40 години. За съжаление, с него е свързана и една от най-големите ни болки, тъй като то е в окаяно състояние. На практика само един етаж от 5 възможни частично е пригоден за обитаване от учениците. Апартаментите, които са ремонтирани са много добре обзаведени, възпитаниците ни имат на разположение топла вода и безжичен интернет. Очакваме, след ремонта и модернизацията на учебния корпус, Министерството на културата да даде зелена светлина за реновирането на общежитието, което би било от изключително значение за бъдещето на училището.

 

От къде са учениците?

Учениците ни основно са от региона, но имаме и деца, които идват и от други части на страната. Желанието ни е за в бъдеще да приемаме все повече младежи от цялата страна - такива, които имат желанието да се обучават при нас и притежават разбира се заложби към практикуването на приложните изкуства, в частност работата с камък. Професионалната гиназия в миналото се е славела с факта, че в нея са кандидатствали и са приемани талантливи деца от цяла България, голяма част от които след това са се реализирали по прекрасен начин в живота и в този смисъл ние работим именно в тази посока – да бъдем разпознати като творческо средище, в което да се обучават деца от всички краища на страната.

 

Спечелихте голям проект за модернизация на учебното заведение, какъв е, на каква стойност и какво ще бъде направено?

Изключително много се вълнуваме от предстоящата модернизация на ПГКО. Проектът, който стартира беше жадуван и очакван дълго време и е плод на дългогодишните усилия, положени от много хора, които са приятели на училището. Всички си даваме сметка, че за да се възроди някогашната популярност на училището и най-вече то да стане привлекателно за младите хора, които имат талант и желаят да се реализират в сферата на художествените приложни изкуства е необходима сериозна промяна. Проектът предвижда модернизация на учебния корпус, физкултурния салон, спортната площадка и сградата на бившата столова, която би трябвало да се превърне в съвременна мултифункционална зала.  Стойността на проекта е за около 1.8 милиона лева.

Получавате ли нужната държавна подкрепа, за да се запазят професиите, които предлагате?

 

През последните 3-4 години Министерството на културата  полага необходимите усилия за съхраняването на рядката професия „каменоделец”, по която се обучават нашите възпитаници. Двете одобрени от министерството специалности „Каменоделство” и „Декоративни скални облицовки” са защитени, което ни дава нужната увереност, че тази уникална професия няма да бъде загубена.

 

 Местният бизнес откликва ли на вашите нужди, осигурява ли стажуванията на учениците?

 

Желанието на ръководството на училището е да бъдат установени трайни партньорски взаимоотношения с представителите на каменоделския бранш. От това лято се планира да бъде проведена първата производствена практика за възпитаници на гимназията в цеховете на „МАРМЕКС” ООД – МРАМОР И ГРАНИТ гр. Стара Загора. След проведените ползотворни разговори с г-жа Сливкова, беше планувано от следващата година да стартира и провеждането на летен стаж за нашите ученици на територията на предприятието. Ще потърсим разговори със собствениците на предприятия в сферата на каменообработването, които са позиционирани в региона, като се надяваме, че ще успеем да договорим бъдещи партньорства за провеждане на учебни практики и летни стажове.

 

В сътрудничество сте с каменоделно училище в  Чехия има ли какво да научите взаимно едни от други за работата и обучението?

През миналата година Професионалната гимназия по каменообработване – с. Кунино кандидатства и беше одобрена за реализиране на проект по европейската програма „Еразъм+”, озаглавен: „Активно обучение”, Ключова дейност 1: Образователна мобилност за граждани.  В тази връзка се сключи договор между Националната агенция за Р. България на Европейската комисия по програми „Еразъм+” и „Европейски Корпус за солидарност” на Европейския съюз и ПГКО – Кунино. В основата на програмата е залегнала идеята за началото на едно устойчиво и успешно сътрудничество със Средното училище по изкуства и занаяти, скулптура и каменоделство в гр. Хоржице (Чешка република).

Пред месец април тази година,  5-ма учители от нашата гимназия, осъществиха посещение на най-старото каменоделно училище в Европа. Основната цел беше обмен на опит и добри практики чрез наблюдение работата на колегите от гр. Хоржице, с акцент върху т.нар. „Обърната класна стая“. За времето на престоя, екипът ни осъществи редица важни срещи с директора, ръководството и учителите по практични предмети в каменоделното училище. Участвахме и в официална  среща с кмета на града, на която бяха положени основите на едно бъдещо партньорство между институциите. В продължение на няколко дни посещавахме часовете по рисуване, моделиране, скулптура и раставрация.

След проведени разговори с директора на чешкото училище, беше договорена обмяната на ученици между двете училища и бъдещо сътрудничество, което да се развива. Още тази година, в началото на септември 3-ма ученика и един преподавател от чешкото училище, ще гостуват в ПГКО – Кунино, където ще изпълнят поставените им в началото на учебната година задачи, работейки върху врачански варовик.

 

Паметник на дядо Добри е дело на възпитаници на каменоделното училище. Сега се включвате с плоча за пилона „Рожен“, разкажете ни повече подробности?

С голямо удоволствие и гордост се включихме с безвъзмездна помощ за реализирането на проект „Рожен”. В основата на проектният пилон ще бъде монтирана плоча, изобразяваща картата на България, с 28-те области и вътре в границите на всяка от тях, ще бъде изписано послание към бъдещите поколения. Самата плоча ще бъде сглобена от 10 по-малки плочи (с размери 1.5/1 m), които ще бъдат подредени в две редици по 5. Нашето участие се свежда до изработването на плочата. Училището получава и привилегията да остави за поколенията послание в „капсулата на времето”, която ще бъде положена в основата на пилона.

 

Какви други важни проекти реализират сега младежите?

В момента някои от нашите възпитаници се готвят за участие в традиционния национален младежки конкурс на Министерството на културата, с творби, изработени от камък.

 

Какви са амбициите ви за бъдещето развитие на училището?

Това уникално за страната ни и за Балканите училище, трябва да изглежда подобаващо, изцяло в унисон според историята и традициите  си. Визията на професионалната гимназия би следвало да бъде изградена като безценен конгломерат от качествено професионално образование, примесено с възпитание на децата в традиционните ценности и достойното човешко поведение, така че всеки наш възпитаник, когато завършва обучението си, да се чувства истински професионалист в каменоделството и равноправен гражданин на Европейския съюз и света.

 

 
2023-06-22 11:10:08