Уважаван журналист и писател получи престижна награда

Уважаван журналист и писател получи престижна награда

 Днес в с. Нивянин в къща–музей „Иван Нивянин“ беше връчена престижната Национална награда за поезия „Иван Нивянин“. Кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова приветства присъстващите и връчи наградата на номинирания за нея-Станислав Пенев.

Той живее и твори във Варна. Първите си стихове пише още като ученик. Участва активно в литературния, културен и просветен живот в родния си град. Всички свои книги издава след 1990 г. Занимава се с журналистическа дейност, прави преводи от славянски език. Бил е председател на сдружението на писателите във Варна, редактор е на националния вестник „Литература и общество“. Автор е на над 20 книги със стихотворения, в които основна тема са родината, красотата на природата, човешките взаимоотношения и толерантността. Има творби посветени на Ботев и Левски.

Писателят не за първи път получава подобна награда. Преди време е отличен с приз на името на партизанина Кръстьо Хаджииванов. От името на общината Станислав Пенев бе награден с почетен приз. Букет с цветя получи съпругата му, която е директор на детска градина и бе с него по време на награждаването.

„Благодаря за това признание. Вие знаете повече за  мен отколкото аз за себе си. Много се вълнувам, защото идвайки насам си мислех за времето като един постоянен неизменен фактор в нашия живот, който променя нашата възраст, но не променя нашето разбиране за отечество, за добро, за нравственост, за обществена полза, за обществено съзнание, за гражданска съвест. Времето е това, което ние носим в себе си и това, което оставим от себе си остава така, че ние показваме какво е било нашето време. Всичко, което Нивянин е написал, всичко което аз пиша се старая да бъде отражение на времето, в което живея и по начина, който го чувствам аз“, заяви отличеният автор.

Кратка музикално-поетична програма изнесоха групи от читалище“Васил Левски“с.Нивянин с ръководител Лилия Василева.


2
4
6
7
8
9
10
12


2023-05-26 16:47:01