ѕрочута гимнази€ чества 100-годишен юбилей /—Ќ»ћ »/

ѕрочута гимнази€ чества 100-годишен юбилей /—Ќ»ћ »/

 улминаци€та на чествани€та по повод 100-годишни€ юбилей на ѕрофесионалната агротехническа гимнази€ "Ќ.….¬апцаров" в Ѕ€ла —латина бе двучасов концерт на талантите на училището в гол€мата зала на белослатинското читалище. ћногобройните гости б€ха посрещнати с хл€б и сол, а ученическата духова музика оглас€ше цели€ площад, за да възвести за забележителната годишнина.

Ќеговото тържествено начало бе химна на Ѕългари€ и изпълнение на възстановени€ химн на училището, благодарение на учител€ »ван ѕопов. јвтор на нови€ текст е поетесата и бивша възпитаничка –осица ѕеткова, а аранжиментът е на Ќиколай јлексиев. —лед това всички проследиха кратък филм за истори€та на гимнази€та. “€ е открита на 23 май 1923 г. лично от тогавашни€ министър-председател јлександър —тамболийски. ¬ъпреки предизвикателствата на времето, т€ се налага и заема водещо м€сто в земеделското образование у нас, привличайки ученици от ц€ла —еверна Ѕългари€. ƒнес т€ разполага с професионален екип от мотивирани учители и модерна материална база с лаборатории, работилници и един от най-ефектните STEM-центрове в страната.

ѕриветствие към всички отправи директорът на гимнази€та инж. Ћил€на Ѕенинска.  олективът и учениците б€ха поздравени от началника на –”ќ Ћорета  олева, началника на ¬оенно окръжие ¬раца подполк. »ли€н »лиев, от председател€ на ќб— ¬еселка Ѕорисова, а кметът на община Ѕ€ла —латина инж. »во ÷ветков подари красива картина. ѕриветстви€ отправиха и бившите възпитаници Ќатали€ ‘енерска от сдружение "ѕърви юни", студентката –осица ѕеткова и потомствени€т фермер јндрей ћотовски, чийто баща Ѕорислав и брат му също са възпитаници на гимнази€та и прилагат наученото в земеделски€ си бизнес.

¬ красиви€ спектакъл за юбиле€ сво€ талант показаха състав за народни танци "Ћудо младо" с ръководители ƒеница –адославова и инж. Ѕистра “одорова, певческа група "„учулигите" с ръководител инж. √рета √оранова, група за модерни танци "Girls on fire" с ръководител ’ристина Ќиколова. —пециални аплодисменти получи възродени€ училищен духов оркестър с диригенти  ирил –ибицов и ѕламен ѕетров, който повиши градуса на настроението. ћного ефектни б€ха и демонстрациите на европейски€ шампион —имеон ѕенев и неговите съотборници от  луб по джудо "„авдар 2015" с треньор ћаргарита “умпалова.

ƒиректорът Ћил€на Ѕенинска награди с плакети ученици, спечелили отличи€ от национални състезани€, както и победителите при майсторско управление на трактор.

—тил на юбилейни€ концерт придадоха изпълнени€та на трио "—опрано"- ѕет€ ¬ардева, √абриела ѕеева и Ѕил€на јндрончева. ‘инал на събитието бе изпълнението на "ћо€ страна" и "Ќа многа€ лета", когато на сцената излези и колективът на ѕј√ "Ќ.….¬апцаров.
2023-05-28 09:46:30