Честват 3 бележити годишнини в Остров

Честват 3 бележити годишнини в Остров

Три бележити годишнини ще отбележат на 24 май в оряховското село Остров. Навършват се 120 години от създаването на НЧ „Развитие-1903“, 110 години ОУ „Христо Ботев“ и 55 години ДГ „Слънчице“. По този повод е подготвена богата културна програма.

Ретроспекция за кметовете на Остров през последните 79 години ще представи настоящият кмет Ирена Станкулова. Цели 2 години тя събира архивни данни за тях, снимков материал и се среща с техни роднини и наследници. Повечето от селските управници са били учители и това е и причината информацията за тях да бъде представена в Деня на славянската писменост и култура. Поканени са да присъстват и двама от кметовете-инж. Трифон Томов и Симеон Цолов.

Шествие от десетки деца ще огласи улиците на Остров в празничния ден. Ще се включат в него от двете образователни институции. В ОУ „Христо Ботев“ в момента се обучават близо 90 деца. Годишнината школото посреща с ново игрище за почти 40 000 лв., чието откриване предстои скоро.

36 са малчуганите, които посещават детската градина. Разпределени са в 2 групи.

В празничния 24 май заедно ще отбележат годишнините си с празничния спектакъл „Сила, вяра, мъдрост“ в голямата зала на читалището.

„Информацията от трите годишнини, както и данните за бившите управници на Остров ще съберем в сборник“, който надявам се да успеем да издадем до края на годината, за да остане всичко това за идните поколоения“, сподели Ирена Станкулова. Тя сподели в аванс, че след това започва подготовката и за празничното отбелязване на Атанасовден. 

 

 

 


2
3


2023-05-22 15:16:50