Тони Йорданов откри впечатляващ комплекс за винен туризъм

Тони Йорданов откри впечатляващ комплекс за винен туризъм

Впечатляващ комплекс за винен туризъм бе открит на 18 май край мездренското село Дерманци.

Той включва винарска изба и бутиков хотел с ресторант, изградени в стила на възрожденската архитектура. От хълма на комплекса са открива прекрасна гледка към Врачанския балкан, а до него прекрасна борова гора, от която ще тръгват екопътеки. Уникалното в комплекса са четирите вип-дегустационни за различните по цвят вина, които се намират в подземен тунел, свързващ хотела и избата. Панорамна тераса, басейни, спа център и 6 еднофамилни къщи ще добавят класа и стил към винарски комплекс "Шатони", в който са инвестирани над 5 милиона лева.

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужи Врачанският митрополит Григорий.

Във водещ на партито, което уважиха над 500 гости, се превъплати обичаната певица Цветелина, която е убедена, че изба Шатони ще се нареди сред 10-те най-добри в България, а виното от нея ще прославя региона у нас и по света. Тя изпълни и специално написано стихотворение "Шато", посветено на откриването на избата.

"Идеята за създаването на изба ме обзе след покупката на ВЕЦ Петрово през 2000 г. в мелнишкия край с неговите впечатляващи вина. Много години си мечтаех, но преди 5 години съобщих на съпругата Надежда, че името ще е Шатони. Колебахме се дали инвестицията да е в онзи регион или да бъде в община Мездра, където са останалите ни бизнеси. На 3 октомври 2019 г. направихме първа копка, като избрахме това красиво място. За мен е огромно удоволствие, че с толкова много приятели празнуваме заедно откриването на хотелския комплекс, а догодина ще се съберем и на откриването на останалата част. Благодаря на всички, които работиха всеотдайно на този обект. Пожелавам ви да се забавлявате и да носите хубави спомени от това прекрасно място", заяви Тони Йорданов.

Като луд инвеститор и истински мездренски патриот определи Тони Йорданов кмета на Мездра Иван Аспарухов и му връчи почетен плакет, икона на Св. Георги и вечен календар.

Всички гости имаха възможност да разгледат модерната изба и да опитат 6 вина от последната реколта с вещите обяснения на енолога и проектант на избата инж. Лало Гешев. Той подчерта, че регионът има голям потенциал и точно съчетанието на винарство с туризъм е най-съвременната тенденция в този бизнес.

Няколко часа гигантското барбекю на Ути Бъчваров и Росен Иванов не спираше да осигурява топла скара за гостите, а песните на Краси Радков, Цветелина и Михаела Маринова забавляваха стотиците гости. Много наздравици с хубаво вино Шатони и кръшни хора сгряваха сърцата и нито дъжда, нито студа, попречи на веселбата. Партито завърши с красива заря.

Сред официалните гости на откриването бяха народните представители Красен Кръстев и Цветан Енчев, кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, областният управител Георги Митов, представители на всички винарни от Северозапада, приятели и партньори.
2023-05-20 08:30:12