Забележителна изложба на илюстрации откриха в Бяла Слатина

Забележителна изложба на илюстрации откриха в Бяла Слатина

В читалище "Развитие" в Бяла Слатина, в рамките на Майските културни празници, бе открита изложба от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков“- Плевен.

Тя представя на белослатинската публика Колекция „Златни страници на Българската илюстрация - Илия Бешков и учениците му“.

В колекцията са представени 95 илюстрации на едни от най-големите български графици и илюстратори, водещи професори в Художествената академия, като Илия Бешков, Иван Кьосев, Иван Кожухаров, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.

"Изложбата е подходяща за посещение и от ученици в часовете по български език и литература и по изобразително изкуство по темата илюстрация и художествено оформление на книгата. Колекцията ще гостува в Бяла Слатина до 2 юни. Назад в годините нашата галерия е била домакин и на други изложби на ХГ "Илия Бешков". Имаме амбицията съвместната ни дейност да продължи и занапред", заяви секретаря на читалището Светлина Берова.
2023-05-14 12:25:10