метица тегли баница с мастър шеф /—Ќ»ћ »/

 метица тегли баница с мастър шеф

 метът на община ћизи€ ¬ал€ Ѕерчева доказа сръчност не само в управлението, но и предизвика шефа на журито —ъбин –анков заедно да направ€т теглена баница. “ова се случи на третото издание на фестивала "ƒа завием баница" в мизийското село  рушовица. Ќа тематично украсени€ площад на селото отрано започна готвенето на мекици, питки, баници и бобена чорба. ”частниците в четирите категории за баници наредиха своите произведени€, за да може авторитетното жури, начело с водещи€ на "Ћовци на храна" —ъбин –анков, мениджърът ключови клиенти на компани€ за кори ѕет€ ћилчева и кметът на врачанското село Ѕаница ¬ладимир ¬ълов да избере най-добрите.

¬ категори€та "солени баници" победи  ета  румова, следвана от »лка ’ристова и ∆ейна –ашева.

ѕри сладките първото м€сто взе “ошка ‘илева, втора е Ћатинка “одорова, а трета Ќиколина —танева.

ѕри нестандартните баници победи —ветлин “одоров, втора е ¬ихра ÷анкова, а трети общински€т съветник във ¬раца ћомчил  алистратов, за баница с бекон, два вида лук, €йце и сирене.

«а традиционна баница бе отличена Ќиколина —танева. ѕобедителите б€ха наградени от народните представители  расен  ръстев, ћартин ’аризанов и кмета ¬ал€ Ѕерчева.

»стинската оценка за умелите кулинарни умени€ на участници беше фактът, че те б€ха изкупени с благотворителна цел и из€дени за по-малко от половин час.

ћного емоции предизвика фолклорната програма. ћестните самодейци театрали в рол€та на селските клюкарки: ћа€  ръстева, ¬ихра ÷анкова и –адослава —пасова предизвикаха много см€х у публиката и гости със скечовете и закачките си с местен ерген, който си търси булка на фестивала, рол€, с ко€то рол€ отлично се справи »валин “одоров.

ћного оригинални песни и танци представиха не само самодейците от ћизи€,  рушовица и —офрониево, но и гостите им от ѕлевенско- —лав€ново,  рушовица и други селища. ‘олклорни изложби, кътове за снимки и люлки привличаха най-малките любители на хубавите български традиции.

«а първи път част от събитието бе фермерски€ пазар, с домашно приготвени продукти, сред които мед, вино и прочути€ в ц€лата страна разсад за зеленчуци от  рушовица. –ъкодели€ наредиха майсторки от ћизи€ и Ќаташа ћанчова от —офрониево. –ъчно направени сувенири изложиха зана€тчии от ц€лата страна, а освен баници, за гостите имаше скара-бира.

ќбичаната певица Ќелина изнесе поздравителен концерт за участници и гости, а хорото с българско знаме в ръка поведе кметицата ¬ал€ Ѕерчева. ћного хубави емоции изпълниха участници и гости на фестивала "ƒа завием баница" и със сигурност догодина те ще са двойно повече.
2023-04-23 15:37:06