Лазаровден, Кумичене и Цветница в Търнава

Лазаровден, Кумичене и Цветница в Търнава

В продължение на два дни село Търнава стана по-пъстро и по-цветно, огласяно от звънките песни на лазарките. Момичетата, заедно с техните ръководителки, облечени в народни носии пазят традициите и ги предават от поколение на поколение. Народното поверие гласи, че къща, посетена от лазарки е щастлива и благословена.

Сутринта на 8 април, на Лазаровден три групи момичета обикалят къщите в различни краища на Търнава, пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанката ги дарява с цветя, яйца, пари, малки подаръци. След лазаруването те се събират и плетат венчета, украсени с цветя за  „Кумичане“- следващия лазарски обичай, който се изпълнява на Цветница. Според традициите в ранни зори моми се отправят към реката, където всяка от тях занася своето венче. На реката те пускат едновременно венчетата си, а момата, чийто венец реката понесе най-бързо, се избира за “кумица”. От този момент девойката се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден всички моми трябва да посетят „кръстницата“ си в дома ѝ, за да ги гощава тя с баница и червени великденски яйца, каквато е традицията.

„Цветница в Търнава“ е ден, който от години вече се е превърнал в общоселски празник. На читалищна сцена търнавските деца, ученици и самодейци сътвориха пъстър фолклорен букет от песни и танци. Специален гост на събитието беше ансамбъл „Северняците“ от град Плевен с ръководител Джейлян Демирев.

Всички пролетни празници се изпълняват по проект „ Празници, традиции, обичаи в читалището“ по „ Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество" на Национален фонд Култура.


1
2
3


2023-04-10 19:24:38