Ученици с електронна книга с модерни рецепти

Ученици с електронна книга с модерни рецепти

Успешно приключи проектът „Cibo in circolo: un nuovo paradigma/Don't waste food: the teenovators“ за Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца. Заключителната фаза и пътуване бяха до гр. Манавгат, Турция, където домакини ни бяха Sule Muzaffer Buyuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Учениците готвиха заедно с връстниците си от всички страни по проекта - Латвия, Италия, Румъния, Турция. Домакините не само демонстрираха готварските си умения, но и разкриха пред гостите си тънкостите на традиционната турска кухня, както и тайните на модерната такава. Накрая всички се включиха в приготвянето на вкусните турски специалитети. Всичко това, пречупено през мотото на проекта – да не се разхищава храна и максимално да се използват излишъците.

Град Манавгат е място с прекрасна природа, много паметници на културата, паркове. Всички те, заедно с известните водопади в района на града, бяха посетени от нашите представители и приятелите им от проекта. Остана време да се отиде и до град Сиде – античен град с богато минало и известен, посещаван морски курорт в Турция.

В края на гостуването, всички участници изготвиха общ манифест, призоваващ всички нас да използваме разумно хранителните богатства от Природата. Направиха и електронна книга, събираща в себе си традиционни и модерни рецепти от България, Италия, Латвия, Румъния, и Турция, които са съобразени с идеята на проекта.
2023-03-23 16:46:53