Голям интерес към изложение на местни производители в Монтана

Голям интерес към изложение на местни производители в Монтана

Голям интерес предизвика двудневното изложение на местни производители. „Това е първото изложение за годината, което се прави в България”, поясни Стефан Спасов от земеделското министерство. Близо 60 производители на  млечни и местни храни и деликатеси, сладкарски изделия, боза, бира,вино, мед, пчелни продукти, цветя, билкови напитки и екстракти, биокозметика и др предлагат продукцията си в голамата зала на Младежкия дом.  От занаятите има дърворезба, сребърна бижутерия, филигран,  народни носии, ръчно изработени аксесоари, плетива, декупаж и др. „Да благодаря на Министреството на земеделието за организацията на първото изложението по цялата граница на България в западната й част за тази година. Вратите са отворени за всички, добре сте дошли. Благодаря и на тези от по-малките население места, които показвате, че може да правите истински българки произведения. На добър час!”, пожела кметът на Монтана Златко Живков.

Заместник министърът на земеделието Георги Събев се включи в съпътстващо събитие на проявата - дискусионен форум на тема „Мястото на традициите и обичаите в живото на местните общности”. „Монтана изпреварва градове, като Благоевград, Кюстендил, Перник и София и за първи път тази година се прави изложение. Местните инициативни групи и производителите на техните територии са тези, които съхраняват поминъка”, каза Събев. Посетителите успяха да опитат вкусни гозби от Северозапада на Цветомир Стефанов с Кланик от Чипровци, на Иванка Трайкова /Баба Ванка/ от село Стубел – комбус и и Врачанска лютика на Цветан Дочев/ дядо Скръц/ отВраца.

Изложението, което продължава и в петък, уважиха кметовете на Берковица и Бяла Слатина – Димитранка Каменова и инж. Иво Цветков, и зам. кметът на Драгоман Лидия Банкова. Кратка програма изнесе танцов състав „Малинарка” при НЧ „Иван Вазов” Берковица.
2023-03-23 16:41:48