Акад. Николай Денков във Видин: Северозападна България се нуждае от специална подкрепа

Акад. Николай Денков във Видин: Северозападна България се нуждае от целенасочени усилия на държавната власт в областта на образо

Прекрасен регион с много възможности, който за съжаление през последните повече от 30 години беше изоставен. Най-големият проблем на област Видин е демографският. Всички други проблеми са след него. Това каза пред граждани, общественици и симпатизанти на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" във Видин акад. Николай Денков.

Той обясни, че в управленската програма на Коалицията има специални мерки, свързани с инвестиции в Северозападния регион. "Те трябва да бъдат насочени както за подкрепа на малките и средни земеделски производители, така и към инвеститори, които да развиват бизнеса си тук", каза акад. Денков. Министърът на образованието в кабинета "Петков" подчерта, че всеки бизнес има нужда от образовани хора, "затова е важно да подсилим и професионалното образование, и висшето образование, което е една голяма тема за Северозападния регион". Акад. Денков коментира идеята за създаване на Северозападен университет. "Картата на висшето образование в България показва, че в Северозапада местата не достигат, и то в пъти, както спрямо завършващите средно образование тук, така спрямо нуждите от кадри на администрациите и бизнеса. Нужно е да увеличим местата и да създадем структура, която да подготвя кадрите, необходими за всеки регион. По този начин и ще захраним региона с кадри, и ще дадем възможност за обучение. Това изисква сериозна инвестиция от държавата. Идеята е да използваме максимално филиалите на висши учебни заведения в Северозападна България, но и да ги допълним със структури, които да обучават по всички специалности, и да създадем една обща координация", обясни Николай Денков. Той изрази надежда идеята за Северозападен университет да срещне подкрепа, защото ще е от изключителна полза за региона. Академик Денков изрази подкрепата си за кандидатите на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" за област Видин и призова хората да гласуват на 2 април с #Номер 12.

"Надявам се да подкрепите нашата Коалиция, но дори да имате други предпочитания, важно е да гласувате, защото иначе остават корпоративният и купеният вот", каза той. За Видин трябва да се работи последователно от всички народни представители. Без да обединим усилията си няма да измъкнем Видин от геноцида, на който беше подложен от управлението на ГЕРБ. С тези думи се обърна към участниците в срещата кандидатът за народен представител Иво Атанасов. "Сега, след обединението на Продължаваме Промяната и Демократична България" имаме ясен избор - старото, задкулисието или промяната", посочи Атанасов, според когото в момента България пише новата си демократична история. Смело напред и да възстановим Видин, призова Атанасов.

Водачът на листата на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" за област Видин Любен Иванов бе категоричен, че 2023 г. е новата 1989-а. "Ние можем да поемем по нов път към Европа и да заемем своето достойно място. Да мобилизираме силите си, за да постигнем максимален резултат, който да даде на България модерно, демократично, реформаторско правителство", категоричен бе Любен Иванов. Той призова гражданите на област Видин да изберат промяната за Видин и България с #Номер12 в бюлетината.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
2023-03-22 08:14:51