Обновено! Държавата даде зелена светлина на врачанската болница

Държавата „поряза“ врачанската болница

Държавата даде зелена светлина за удължаване на срока за погасяването на изтегления кредит в размер на 5 млн. и 200 хил. лв. на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“. Това бе решено на общо събрание на лечебното заведение.

„Лечебното заведение може да издържи погасяването на заема дори с по-висока вноска. На този етап нямаме запори. Редовни са плащанията за консумативи, лекарства и медицинското обслужване на пациентите“, заяви в края на събранието изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Кети Ценова.  

Междувременно кредитът в размер на 5 млн. и 200 хил. лв. бе изтеглен от предишния болничен шеф д-р Петър Керемедчиев. От миналия септември до този януари с банката имаше допълнителна договорка месечната вноска да се намали на 25 хил. лв. От март акционерите трябваше да гласуват месечната вноска по главницата да е 63 819 лв. вместо близо 100 хиляди както беше първоначално договореното. На 25 януари тази година болницата има остатък по главницата 4 млн. 109 хил. лв. Планувано е последната вноска да е през юни 2028 година.

Представителят на държавата д-р Ирена Видинова се „въздържа“ и за определянето на възнагражденията на Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“. Така тази точка отново ще бъде внесена на следващото общо събрание на болницата, което ще се проведе в края на месец март тази година, уточни д-р Ценова. Тогава ще бъде обсъден бизнес плана за следващите години на лечебното заведение, както и ще бъде утвърдена кандидатурата на д-р Ценова като изпълнителен директор на болницата.

 

 
2023-03-15 13:54:28