Ето цените на имотите във Враца за продажба и наем и какво да очакваме от имотния пазар

Ето цените на имотите във Враца за продажба и наем и какво да очакваме от имотния пазар

Ето цените на имотите във Враца за продажба и наем и какво да очакваме от имотния пазар

Пословичен е имиджът на Северозападна България като един от слабо развиващите се региони на страната. Причините са редица, сред тях изпъкват демографските и икономическите. 

Като най-големият град в Северозападна България, Враца все пак е по-привлекателна и по-добре икономически развита от повечето други. Това обуславя и някои тенденции в пазара на недвижими имоти, за които разказват специалистите в областта на недвижимите имоти от портала Реалистимо.

Цените на имотите в града в момента са високи

Един поглед към портала Реалистимо за обяви тип имоти Враца показва голямо разнообразие от апартаменти – поне от гледна точка на разположение и квадратура. Преобладава обаче старото строителство. Доказва го и статистиката на Националния Статистически Институт, според която Враца е един от градовете с най-малко новопостроени и въведени в експлоатация сгради през миналата година.

Цените са изненадващи – от средно около 650 в по-крайните квартали до над 1000 - 1100 евро за квадратен метър в централните части на града. Заслужава си да се отбележи в случая, че в някои от новите сгради инвеститорите продават на по-разумна цена – около 850 евро за квадрат, за разлика от продавачите на вторичния пазар, които искат споменатата сума от над 1000 евро за стар апартамент.

Преобладава търсенето на по-малки апартаменти, като двустайните апартаменти са с по-високо търсене, но едностайни и маломерни апартаменти са също популярни в града.

Това може да се дължи на чисто емоционални причини и липса на достатъчно познания в областта – медийната информация за повсеместното повишаване на цените влияе на собствениците при определянето на тяхната повече от професионалните съвети или икономическата логика.

Като интересна тенденция се забелязва че все повече частни лица публикуват имотите си за продажба и наем в Реалистимо. Това може да се дължи на факта че пазара на имоти се стабилизира и много хора които изкачваха пика разбират че той вече беше факт. За да се възползват от високите цени на имотите, много собственици решават именно сега да публикуват апартамент, къща, бизнес имот или парцел за продажба.

Наемите на апартаментите във Враца поддържат добро ниво

При наемите пазара е все така активен. За маломерен обзаведен апартамент в града са необходими около 350 - 400 лв. месечно. По-големите жилища с площ около и над 100 кв. м. цените се вдигат пропорционално до 650 - 850 лв. на месец.

Още от миналата година наемите за квартири във Враца тръгнаха нагоре. Дори общинските жилища са с по-високи наеми от август.

Имот под наем във Враца ще е предпочитана опция за всички които се местят в града. Фактът, че много хора от по-слабо икономически развитите населени места в региона работят във Враца, както и наличието на висше училище в града допринася града да е предпочитана дестинация за хора от региона.
2023-03-09 09:30:59