МБАЛ „Христо Ботев“ поиска 6 милиона от здравното министерство

МБАЛ „Христо Ботев“ поиска 6 милиона от здравното министерство

Средства в размер на около 6 милиона лева иска врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ от Министерството на здравеопазването. Парите са необходими за закупуването на нова специализирана апаратура, ремонт на покрива на болничната сграда и за обновяване на акушеро- гинекологичното отделение. На този етап няма яснота дали средствата за капиталови разходи за тази година ще бъдат одобрени на 100 процента, заяви изпълнителният директор д-р Кети Ценова. Ръководството на лечебното заведение вече е изпратило в здравното министерство искането за капиталови разходи за настоящата година. С тези 6 милиона лева ще се закупи необходима апаратура за отделенията по хемодиализа, патоанатомия, кардиология и други отделения. Част от парите ще се ремонтира АГО и покривът на лечебното заведение. 320 000 лв. от шестте милиона са средства предвидени за отделението по хемодиализа. Ще се добавят още 7 диализни поста, които да създадат условия за удобство на пациентите, а не за качество на медицинското обслужване. Качеството във врачанското отделение си го има и сега, категорична е д-р Кети Ценова.

Поисканите средства за капиталови разходи ще са икономически плюс за врачанската болница, коментира градоначалникът Калин Каменов. Дълговете на лечебното заведение са около 19 млн. лв.

„Тези дължими суми всъщност ще се редуцират, защото болницата ще може да изкарва повече пари по Здравна каса с апаратурата, която ще разполага. Това ще е един икономически плюс за болницата и тя ще може да разплаща повече.“, категоричен е кметът Каменов.
2023-03-01 10:50:22