В Лом се поклониха пред делото на Екзарх Антим Първи

В Лом се поклониха пред делото на Екзарх Антим Първи

Сто петдесет и първата годишнина от избора на Антим Първи за Български екзарх беше тържествено чествана в Лом по инициатива на Дружество „Будители” в област Монтана със съдействието на Военния клуб в града.

"Денят 16 февруари 1872 година е паметна дата в българската история" – каза в словото си председателят на Дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов. На днешния празник, по покана на Дружество „Будители” взеха участие лауреатите на конкурса от област Монтана. От името на областния управител на област Монтана Валери Димитров бяха връчени грамоти за отлично представяне в конкурса на ломските участници: Илиан Николов от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856”, Георги П. Георгиев, Никола Михайлов, Веселина Кирилова и на екипа от ученици от VI а клас при Иновативно средно училище "Димитър Маринов" с ръководител Аделина Димитрова. Към лауреатите от конкурса се обърна началникът на Регионалното управление на образованието в област Монтана Трайка Трайкова. На тържеството бяха прожектирани филмите, завоювали втора и трета награда.

По решение на Управителния съвет Дружество „Будители” в област Монтана награди Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил с най-високото си отличие - почетната грамота. Наградата му се присъжда за неговия личен принос за развитието на духовния живот на дружеството, за грижите за религиозната просвета в епархията, по повод 50+1-я му рожден ден и петата година митрополитско служение на Видинската епархийска катедра.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил благодари за високото отличие. Той изрази своето задоволство от организацията и резултатите от конкурса. Митрополитът поздрави участниците и победителите в различните категории. Той изрази увереност, че досега им с личността и делата на Екзарх Антим ги е обогатил и ще им бъде полезен в бъдеще.

Митрополит Даниил обяви, че на януарското заседание на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е взето решение творческото състезание да бъде с национален статут.

По повод днес празнуваното събитие, организаторите обявиха новото издание на вече националния конкурс, посветен на личността, живота и делото на Екзарх Антим I: „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!" В конкурса могат да участват творци от 5 до 105-годишна възраст в категориите: поезия - стихотворение, белетристика – разказ, публицистика – есе, рисунка, песен и кинофилм. Обявата и регламентът на конкурса ще бъдат допълнително публикувани.

Сюрприз на вечерта бе импровизираният миниконцерт, изнесен от гостуващите по покана на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, американски йеромонаси от българския Православен манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Уоруик, Масачузетс отец Йосиф и отец Натанаил. С тихо молитвено настроение те изпълниха църковно-славянски песнопения, които допълниха радостта на празничната вечер.
2023-02-22 15:07:47