Ден на влюбените, на българския археолог и Зарезан честваха в Оряхово

Ден на влюбените, на българския археолог и Зарезан честваха в Оряхово

На 14 февруари Община Оряхово представи поетичното видео „Любов е…“ на своята официална страница в социалната мрежа. Любовна лирика в памет на Лиляна Вълчанова –  ръководител на Група за художествено слово от 1973 година до самата и кончина изпълниха Виктор Кунчев, Мариела Личкова, Галина Пацева, Десислава Оведенска, Михаела Йонова, Христина Цонева, Илиян Тодоров и Евгения Маринова.

За Деня на българския археолог беше открита изложба „Епохи и находки“ на кръжок „Млад археолог“ към ЦПЛР-ОДК „Л.Живкова“ в ХГ „Проф. Марин Върбанов“. Тя включва рисунки и реплики на находки от различни епохи, изработени от децата в кръжока. Самите те представиха своята изложба и разказаха какво са научили за направените от тях археологически артефакти. След изложбата Историческият музей показа видео материал за археологическите разкопки в Оряхово и околностите през годините.

На събитието присъстваха кметът Росен Добрев, Румяна Декова – председател на Общински съвет-Оряхово и Христина Цонева – секретар на общината. Част от публиката бяха и любознателните шестгодишни възпитаници на ДГ „Пролет“ и учениците от VII“б“ клас с преподавател Тошко Цонков при СУ „Христо Ботев“, град Оряхово.

В деня на Лозарите и винарите, колективът на НЧ „Надежда 1871“ и самодейците от Групата за пресъздаване на традиции и обичаи представиха Ритуалното зарязване на лозата в Етнографската къща – музей в град Оряхово. С благословии за берекет и пожелание за здрава стопанска година самодейците зарязаха младите лозички в двора на къщата.

 


2
3
5


2023-02-14 14:29:09