Светла Маринова: Вината на Бургозоне достигат нови далечни страни

Светла Маринова: Вината на Бургозоне достигат нови далечни страни

 Г-жо Маринова, Шато Бургозоне е едно от модерните лица на новото българско винарство. Какви предизвикателства преодоляхте след Ковид-пандемията?

 

- Шато Бургозоне, както и колеги-винопроизводители от целия свят още чувстваме “раните”, които нанесе Ковид19, не само на нашия бранш, но и на целия свят. Макар и плахо, започнаха да се възвръщат достигнатите ни от 2019 година, позиции. Появиха се и нови клиенти, решили да разнообразят портфолията си, добавяйки “екзотични вина” от нетрадиционни производители. Такива са Тайван и Малайзия, в които вече изнасяме своите вина. Това ни радва, но се появиха други предизвикателства като огромното вдигане на всички материали, влагани в нашето производство. Никой не храни илюзии, че цените ще спаднат един ден, когато войната свърши и инфлацията се стопи.

Затова четем с болка, че колеги, даже от световно известни винени райони като Бордо,  предприемат изкореняване на лозята си!

 

Каква беше лозарската 2022 г. за прекрасния масив на Дунавския бряг край остров Есперанто?

- 2022 година започна с мек климат и ни радваше с чудесно “лозарско” време до момента, когато над Северозападна България, точно когато трябваше да приберем резултата от едногодишната ни усилена работа, се изсипаха всички валежи, които ни бяха спестени дотогава.Това беше огромно предизвикателство, но в Шато Бургозоне, благодарение на това, че берем реколтата си на ръка, се справихме, макар и с по-малко грозде от очакваното. Затова пък вината са ни много характерни за Дунавския тероар – Свежи, Плодови и Фини, и изключително се гордеем с първите вина от реколта 2022, които пускаме на пазара – Тамянка и Вионие, така че Бог дал-Бог взел.

 

 

Разкажете ни повече за отличията на вашето Пино ноар и Вионие, сортове, които са голямо предизвикателство за винификация?

 - Изминалата 2022 г. и началото на новата календарна година ни поднесе радостна, но и заслуженa награда. Едно от емблематичните за нашата изба вина-Пино ноар, първо беше класирано в Топ 100 на най-добрите Пино ноари в САЩ според една от най-престижните класации на Уайн Ентусиаст (Wine Entusiast), а новата 2023 г. не само потвърди това отличие, но и изстреля Пино ноар на Бургозоне сред 6-те най-добри за под 30 долара на същата класация. Това е второто вино на Бургозоне, което влиза в Топ 6 като най-изнасяното ни, но не до там оценено в България, Вионие на Шато Бургозоне, което бе избрано между 6-те най-добри Виониета в света от винения гуру Оз Кларк. Радваме се на успеха на тези международни сортове и се надяваме скоро да се наложим в България и по света с местните български сортове - Тамянка и Гъмза, известни навремето за нашите географски ширини. Дълго време търсихме оригинални калеми от тези сортове и с помощта на Института по Лозарство и Винарство в Плевен и на немски учени днес можем да се похвалим с нашата елегантна и свежа Тамянка, както и емблематичната за Северна България Гъмза, която присъства в нашето вино двукратен златен медалист-Есперанто и която се надяваме скоро да предложим като чистосортова.

 

 

 

Какво се случва с експорта на българското вино и къде по света достигат вашите вина?

 

- За първи път сме обнадеждени, че въпреки Дон Кихотовската ни борба за налагане на страната ни като производител на качествени вина, без никаква помощ от държавата, се отваря прозорец за нови възможности. Увеличаващите се цени за транспорт накараха дистрибуторите да търсят вина от близкото обкръжение, така че шансовете за увеличаване на експорта търпят развитие в положителен тренд. Също така новата генерация вино-консуматори няма предубеждения към българските вина и ги оценява за високото им качество, което е допълнителен повод за оптимизъм. Вината на Шато Бургозоне се изнасят в 24 страни на 4 континента, като всяка година добавяме нови дестинации, което е нашият скромен принос за популяризирането на българското вино по света.

 

Вашето Шато има отлични условия за винен туризъм. Какви туристи посещават вашата избата и ще работите ли в тази насока?

 

 - Всички колеги осъзнават, че за да споделим удоволствието от превъзходните ни вина, е нужно да отворим по-широко вратите на избата ни за посещения и винен туризъм. В Шато Бургозоне работим по този въпрос и се надявам да зарадваме в скоро време желаещите да ни посетят, за да почувстват това приказно място, “фен-шуи”, както го бяха охарактеризирали наши вносители от Хонг- Конг, за да се насладят на едни от най-добрите бели вина, не само в България, но и в света и да станат наши фенове. Време е нашата забравена “Северозапазена” България да си върне миналата слава на район с винена история, да се наложи с все по-добро настояще и защо не със славно бъдеще!

  Интервю на Иво ЙОРДАНОВ
2023-02-14 17:01:57