Врачанският мискет позволява креативни експерименти

Врачанският мискет позволява креативни експерименти

В лозовото стопанство на винарска изба АХИНОРА на дунавския тероар край Селановци се отглеждат 100 дка лозя, от които основните насаждения са с емблематичния български сорт Мискет Врачански.

„През последните три години, в които работя със сорта, забелязвам, че имаме няколко различни клона в масива. Наличието на различни клонове за сорта не е нещо ново, но липсва ифнормация за съответните клонове и техните характеристики. Това от своя страна отваря една възможност за изследване, която ме вдъхновява и амбицира. Вече втора година селектирам и винифицирам отделно гроздето, за да изучавам съответните клонове“, споделя енологът Антоанета Генова, която е френски възпитаник.

 „Вярвам, че успехът е в креативността. А какво всъщност е тя – да съчетаем познато и непознато, за да родим нещо ново. Следвайки тенденциите за вино с минимална технологична намеса, си позволих да създам „диво“ вино или вино без абсолютно никакви добавки. Нарекох го „Равноденствие“, защото набрахме гроздето на 22.09.2021 г. - точно на есенното равноденствие. Резултатът е повече от задоволителен. Този метод на производство показа една непозната за нас характеристика на Мискет Врачански, а именно силно изразена свежест във вкуса. Сходен експеримент направих и през изминалата 2022 г. Позволих си да купажирам с друг бял български сорт грозде, който оставям за момента в тайна. Идните месеци предстои неговото бутилиране“, разкрива оригиналните си експерименти младата уайнмейкърка.

Друг прочит на сорта е  “Dulcis in Fundo” – полусладко бяло вино от Мискет Врачански, реколта 2020 г. За създаването на такъв тип вина годишните климатични условия са от изключително значение. Очакваме с нетърпение следваща подходяща реколта, за да оставим гроздето да стафидира и да произведем десертно вино. На Мискета определено му отива да е сладък, признава Антоанета Генова.
2023-02-13 18:51:03