Мъже с рокли и токчета и жени с мустак превземат наше село

Мъже с рокли и токчета и жени с мустак превземат наше село

Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното издание на „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи. Те се наричат „МОШУЛЕ“ и типично в духа на празника правят най - различни смехории.

Ще има дяволчета, феи, приказни герои и изобщо всякакви образи.

Колкото повече маскирани има, толкова по - весел ще бъде празникът.

Тазгодишният фестивал е насрочен за 18 февруари. Откриването е в 10 часа на малкия площад при самолета. Минути след това празнично шествие ще огласи централните улици в селото. В 11.00 часа е пресъздаването на обичая „Бърборене“ пред Етнографския музей на Бърдарски геран.

За „Фършанги“ в „Банатска соба“ се приготвят банатски специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки, които всеки може да опита и да си закупи от тях. Ще има и занаятчийски базар. В рамките на фестивалния ден ще се проведат кулинарни демонстрации на традиционни за банатската кухня ястия, нещо което се прави за първи път.

За събитието идват участници от други места и много гости, за да се докоснат до банатската култура. Организаторите отбелязват, че интересът и любопитството към „Фършанги“ са големи.

 

 


2


2023-02-08 13:41:36