Въвеждат по-високи такси за сватби, погребения и атракции във Враца

Въвеждат по-високи такси за сватби, погребения и атракции във Враца

Предстои вдигането на редица такси и услуги във Враца заради инфлацията. Актуализацията засяга общинските предприятия „Социални дейности“, „Обредни дейности“,  „Спорт и туризъм“ и „БКС“. Промяна ще има и в таксите на предлагани от Община Враца административно-технически услуги.

„Цените не са променяни от далечната 2011 г., като през този десетгодишен период минималната работна заплата се е повишила многократно от 240 лв. на 710 лв., с близо 300 % повишение. Аналогично са се повишили и цените на материали, консумативи и горива, обезпечаващи дейностите на администрацията. Тези фактори са определящи при калкулирането на себестойността на услугите, предвид което се налага да бъде актуализиран техният размер“, става ясно от докладна внесена от кмета на Враца Калин Каменов.

Успоредно с промяната в размерите на цените, се предлага и промяна на сроковете за извършване на услугите, целящо по-бързото обслужване на гражданите и повишаване на тяхната удовлетвореност.

Предвижда се по-висок депозит, в размер на 80 лв., а не досегашните 60 лв., да заплащат ползвателите на домашен социален патронаж.

Актуализирани ще бъдат и цените на услугите, предлагани от предприятието „Обредни дейности“. Последно те са променяни през 2020г.

„Значително се повишиха разходите за горива, електрическа енергия, консумативи и материали, пряко свързани с работата на предприятието ни. Предложението е за увеличение на част от услугите с около 20 %. Има нужда и от индексация в заплатите на служителите, но заради липсата на правителство и без бюджет, това към момента няма как да се случи“, коментира Марияна Мишева, управител на ОП "Обредни дейности“.

Сключването на граждански брак ще струва 115 лв. в делнични дни и 187 лв. през почивните. По-високи такси ще има и за гробоползване и поддръжка във Враца.

Предвижда се и повишаване на цените за нощувка в хотел „Олимпийски надежди”, за ползване на зала „Вестител“ и плувния басейн, както и въвеждане на нови цени за ползване на сцената в Развлекателен парк „Дъбника“.

Ще поскъпне входът за пещерата Леденика, както и разходката с атракционното влакче до входа на село Згориград.

Във връзка с докладна от директора на Младежки дом-Враца Георги Врабчев се предлагат по-високи такси за ползване на зали, фоайета, изложбени площи и тераси на културната институция.

Промяна ще има и в услугите, предоставяни от БКС. Повече ще заплашат гражданите при извозване на строителни отпадъци и при заявка на специализирана техника от дружеството.

Исканата индексация на цените вече е преминала обществено обсъждане. На сесия на местния парламент, насрочена за 31 януари се очаква предложението да бъде прието. След това ще има 2 седмици срок за обжалвания и реално поскъпването ще се усети от гражданите още в средата на февруари.

 

 

 
2023-01-25 10:25:23