Врачански депутати: Пътят Видин-София е жертва на амбиции

Врачански депутати: Пътят Видин-София е жертва на амбиции

Политическа партия ГЕРБ няма да подкрепи БСП за създаването на правителство. Решението за това е взето на конгрес на партията. Това обяви народният представител от Врачански избирателен район Петя Аврамова.

„Ние предложихме правителство, начело с проф. Габровски. Имената за кандидат министри бяха на изключителни професионалисти. Въпреки това, то не бе прието“, заяви Аврамова. Тя бе категорична, че мандат се връчва в условията на скандала с „Нексо“. Политическите сили, свързани с тази компания, хвърлят вината върху ГЕРБ.

Аврамова уточни, че през последните две години се натрупаха много притеснителни решения, които са само в ущърб на хората, но в интерес на част от бизнеса. Пример за това е предложението за затварянето на въглищните централи и скандалът Джемкорп.

По време на провелия се брифинг депутатът Мартин Харизанов разясни и законът на потребителите на горива. Той бе категоричен, че помощта към потребителите ще бъде таргетирана без никаква дискриминация. Близо 2 милиона шофьори ще получат едногодишни ваучери в размер на 2 000 лв. Хората, нямащи лични превозни средства, пък ще бъдат компенсирани с ваучери за градски транспорт.

„Тази компенсация не касае по никакъв начин бюджета на държавата и той не трябва да се актуализира“, заяви Мартин Харизанов.

По време на срещата бе засегната и темата с плана за възстановяване и устойчивост. Стана ясно, че са приети 40 процента за намаляване на газовете до 2025 година. Това означава, че България трябва да затвори 50 на сто от въглищните си централи, съобщи Петя Аврамова. Тя обяви, че е приет и облекчен режим за изграждането на фотоволтаици и солари. Потребителите ще могат за ги поставят както на жилищни сгради, така и на вили. Това ще става след изготвянето на всички необходими документи и уведомяването на съответната община, уточни депутатът Аврамова.

Стопирането на проекта за строителството на пътя Видин – Ботевград е с една цел – жертва и заложник на политически амбиции. През последните 2 години управляващите не предприеха никакви реални стъпки за цялостна реализация на скоростния път, за да стои в дневния ред на предизборни програми, категорична бе Петя Аврамова.

Недоволство предизвиква и стопирането на реализацията на лекоатлетическата писта във Враца. По времето на министър Красен Кралев за рехабилитацията й бяха отпуснати средства в размер на 1 млн. и 300 хил. лв. Поръчката обаче бе стопирана. На отправения въпрос от страна на народния представител Мартин Харизанов защо е спряна процедурата настоящия спортен министър Весела Лечева е отговорила, че се касае за настъпили поредица от събития. По този начин многобройните усилия на община Враца за реализацията на този проект са хвърлени на вятъра, уточни Мартин Харизанов.

„Явно развитието на спорта във Враца не е приоритет за правителството. Ние, народните представители от ГЕРБ обаче ще направим всичко възможно да го променим“, заяви Харизанов.
2023-01-16 12:33:31