Нова книга разкрива стари истории и легенди

Нова книга разкрива стари истории и легенди

„Сенките на легендите“ е най-новата книга, която разказва стари истории от Видинско. Неин автор е етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.  Книгата бе представена официално. Присъстваха д-р Нели Кирилова, респондент и народният представител от Видинско в 48-то Народно събрание Любен Иванов.

„Сенките на легендите“ е резултат от дългогодишната ми изследователска работа в над 30 населени места от всичките 11 общини на региона", каза авторката.

 "В нея съм събрала легенди от Видинския край, които са малко известни или неизвестни за широката публика. Реших  да събера някои от легендите, които съм записала и така да се получи един малък сборник, в който чрез записаното и разказаното да  съхраним  паметта на населението, с различни предания. Записаното от хората, особено тези които живеят в малките селища на областта, дава пъстрота на нашите спомени за миналото", допълни етнографът.

Тя уточни, че книгата започва с легенди за сътворението на света от гъби, които са едни от най-старите запазени митове. Сред интересните и любопитни текстове е легендата, която разказва, че не Адам, а Ева е създадена първа от Бога. Това са сравнително по-късен пласт легенди, защото те говорят вече за християнството и неговото тълкуване. В книгата има и легенди за различните етноси, като са свързани с предопределеността на съдбата. Най-много са запазените и на терен човек може ги чуе и днес, легендите, свързани с турското робство, страданията на хората и изчезването и обезлюдяването на определени селища. Немалко легенди, публикувани в книгата, разказват за мобилизирането на населението и борбата му с поробителя, които определено носят патриотичен заряд., категорична е д-р Бизеранова.

Книгата е богато илюстрирана, поместен е и туристически показалец, който да даде по-пълна представа на читателя за селищата и населението, съхранило местните предания. 

Народният представител Любен Иванов поздрави автора и приветства издаването на поредната книга, която разказва за миналото на Видинския края. Той допълни, че събирането, съхраняването и популяризирането на легендите за Видинския край трябва да са неизменна грижа на историците, етнографите, краеведите и всички, които пазят и предават родовата и общностна памет.  За мен, каза още Иванов „ легендите са път към бъдещето“, защото чрез тях  изучаваме нашата народопсихология, учим се от грешките си и предаваме народната памет през вековете, за да ни има като народ.

 

Източник: www.bta.bg

 

 
2023-01-10 13:31:59