Над 44 000 лева дариха кнежени за обновяването на храма си

Над 44 000 лева дариха кнежени за обновяването на храма си

"Коледата е толкова близо и коледният дух е вече в града! Нека не забравяме, че тя е и един от най-големите празници и има дълбок религиозен смисъл. В дните около празника всеки от нас ще отиде в църквата, за да се помоли за здраве и бладенствие на своите близки. Ето защо считам, че е уместно именно в навечерието на Коледата да Ви представя отчет от дарителската кампания за реновирането на храм „Св. Троица” в гр. Кнежа", споделя кметът Илийчо Лачовски.

Кампанията започна през 2020 г. За това време успяхме да съберем от будни наши съграждани общо 44 087,33 лв. С тези средства беше поръчана и монтирана нова алуминиева дограма на прозорците на централното кубе, защото старата дограма беше изгнила. Имаше сериозни течове, които просмукваха под стенописите на кубето и мазилката беше започнала да се руши и пада. Стенописът от високата част на кубето беше компрометиран почти изцяло. С новата дограма течовете изчезнаха. През настоящата година чрез екип от лицензирани църковни реставратори успяхме да реставрираме компрометираните стенописи в кубето. Стойността на тази реставрация е 27500 лв. Беше монтирана и климатична инсталация за сумата от 5400 лв, която да поддържа топло в църквата през зимния сезон.

От събраните средства остават 6 536,48 лв, които са налични към момента. Кампанията продължава! Предстои да се съберат средства за реставрация на друга част от стенописите и иконостаса. Силно належащ е и основният ремонт на покрива, за да се подмени изцяло покривната конструкция. "Не се съмнявам, че в Кнежа има хора с големи сърца и ще се отзоват на призивите ни да реставрираме храма! Църквата е построена през 1860 г. и вече 162 г. е единственият храм на вярата в Кнежа. Наш дълг е да го съхраним и предадем на бъдещите поколения", категоричен е Лачовски.  

Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да го направи чрез дарение по банковата сметка на църквата: BG62IABG4941000287501.
2022-12-24 10:19:40