Отличиха производителите на топ-домашни вина в Монтана

Отличиха производителите на топ-домашни вина в Монтана

В Монтана наградиха производителите на най-добро домашно направено вино, реколта 2022 година.

Церемонията се проведе в изискана обстановка в напълно обновения ресторант „Косара”, в центъра на града. Доказани специалисти в прозводството на вино отличиха най-добрите. Дегустацията извършиха инж. Даниел Недялков, технолог на изба „Ново село”, инж. Тодор Костадинов, винопроизводител от Боровци и кметът на Вършец инж. Иван Лазаров, доказан от години майстор – винар.

Кметът на Монтана Златко Живков приветства участниците в първия конкурс за най-качествено домашно направено вино в общината. „Искам да поздравя всички, които имат куража да кажат, че са най-добри производителите на домашно вино. Журито е доказано и ще отличи най-качествените. Сред вас има хора с много награди”, каза градоначалникът на Монтана.

При червените вина бяха предоставени 12 проби. Виното на Евгени Аврамов спечели първо място, направено от каберне совинион, каберне фран, сира и  мерло. „Трудно се прави хубаво вино. Като се прибера от работа оставам в мазето до 3-4 часа през нощта”, шеговито сподели Аврамов. Негови подгласници станаха Иво Трендафилов – Берко и Лъчезар Луканов.  

Белите вина бяха 13, като совиньон – блана на секретаря на община Монтана инж. Мариус Конов спачели първата награда. „От 15 години се занимавам с производството на вино, това ми е хоби. Всяко година се подобрявам. Благодаря на журито, че ми даде такава висока оценка”, сподели Конов. Лидиян Миланов и Николай Владимиров заеха следващите места при белите вина.

Владимиров оглави класацията при розетата с проба от сира, каберне фран и хамбурски мискет. „За първи път правя розе. Идеята бе на Мариус Конов и ако не бе той нямаше да стане толкова хубаво вино”, сподели Николай Владимиров. Розетата на Конов и Христо Петров са на второ и трето място. Притесненията на производителите бяха, че вината все още не са напълно готови. „За първи път участвам в такъв вид дегустация, но организацията бе безупречна. Половината от вината са добре структурирани. Другите производители има още какво да научат. Наградени са тези вина, които наистина заслужаваха. С по-добро качество бяха белите вина”, коментира технологът на „Ново село” инж. Даниел Недялков, председател на комисията.

Изпълненията на момичетата от танцова формация „Финес”, с художествен ръководител Инна Колева и Жанета Пейна, от вокално студио „Детски смях” при ОДК „Ние, врабчетата” Монтана, с ръководител Миглена Георгиева, внесоха кулорит в конкурса за вино.
2022-11-29 12:21:38