Вкусно в Северозапада преоткри кулинарната прелест на региона

Вкусно в Северозапада събра кулинарната прелест на региона

Част от събитието "Кулинарна трапеза", организирано от Младежки дом-Монтана бе и премиерата на книгата на Илиан Илиев и неговия екип Виктор Ангелов, Петко Костадинов, Светлана Илиева и разбира се, бабите готвачи от селата на Северозапада.

Авторът Илиан Илиев бе представен от Нели Василева като "кулинарен фотограф, стилист и преподавател. Живее между Кеймбридж и Монтана и е автор на 11 книги. За тях и за кулинарните си снимки е носител на седем международни награди. Има 20 самостоятелни фотографски изложби. Той е космополит, преподавател в кулинарни академии, увлекателен разказвач и отличен готвач."

"Това не е баш моя книга, а на всички които готвиха и се снимаха в нея. Щом сте тук, значи обичате храната, а това значи сте добри хора и ще ви е приятно да поговорим", заяви той.

"В последните 30 години се занимавам с кулинарна фотография. Започнах като журналист, снимах в Косово, но намерих нишата, в която съм най-добър. Но началото е 4 ОУ в Монтана и се радвам, че тук е моята учителка, която ме е научила да чета и пиша. Първите 9 години тук са определящи и аз се чувствам вързан за Монтана. В последните 8 години съм много често в града. Наистина Монтана става все по-красива и интересна. Тук е хубаво, китно, а не западнало място. Парковете са пълни с деца, същото е и с младите участници в кулинарния конкурс. Така, че поздравления кмете, обърна се той към Златко Живков.

"Ето и как се роди идеята за книгата. В края на 2019 г. снимах на Сейшелите за "Фишинг и кукинг"- най-скъпата ми и продавана книга. Винаги много ми е тежало, че ни се смеят на диалекта. Там виждам млад рибар, който е оплел въдиците и вика "тоа пустиняк" и веднага отидох да го попитам как се казва. Така се запознах с Банко Банков- този прекрасен млад мъж, който вече се радва на близнаци. Той се оказа не само българин и от Монтана и така стигнахме от дума на дума до идеята за такава книга. Половината от тези рецепти са такива, които съм събирал и готвил. С помощта на Банков, на БКК и на кмета Златко Живков идеята се материализира. В двора на фирмата ядохме кюфтета, свириха ни Виво Монтана и започнахме книгата. Това са 90 автентични рецепти, готвени от бабите ни, а не съвременен прочит и в същото време младите талантливи професионалисти, направили файн дайнинг десерти и се получи прекрасен продукт, с който можем да се гордеем, защото българската кухня се готви лесно и е много апетитна. Голяма част от книгата е снимана в стогодишната къща на фамилията Тодор и Петко Костадинови, която е своеобразен етнографски музей на този край.

"Всеки от моите десерти е свързан с град от Северозапада, в който имам роднини или обичам да си прекарвам времето- Боровци, Берковица, Монтана", заяви шеф Петко Костадинов.

Премиерата се превърна в интересен разговор за хубавите традиции на Северозапада, а авторите раздадоха автографи на всички присъстващи.


сн.1
сн.2
сн.3


2022-11-29 16:52:32