В Лом ще асфалтират улици и през зимата

В Лом ще асфалтират улици и през зимата

Ремонтирането на улици няма да спира и през зимния период при подходящи климатични условия. Приключи асфалтирането, като преди това бе сменен водопроводът, на улица „Раковски“ в участъка пред Районния съд и пощата. Нова асфалтова настилка по улично платно и тротоари и подмяна на бордюри, след подмяна на тръбите за питейна вода, бяха направени на ул. „Цар Шишман“ в участъка между „Тодор Каблешков“ и „Стефан Хаджийски“, ул. „Осогово“, ул. „Бозвели“ между ул. „Хан Аспарух“ и ул. „3 март“ и ул. „Софроний“ - от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Цар Шишман“.

Основният ремонт с цялостно асфалтиране ще продължи с участъци от улиците „Бунар Хисар“, „Кубадин“ - от ул. „Стадиона“ до ул. „Шипка“, „Хан Аспарух“ – от „Славянска“ до „Пристанищна“, „Гоце Делчев“, „Княз Иван Кулин“ и „Софроний“ - от „Цар Симеон“ до „Цар Петър“.

Общината извърши и текущ ремонт на участъци с компрометирани настилки по улиците „Цар Симеон“, „Димитър Ангелов“, „Георги Бенковски“, „Петър Берковски“, „Черковна“, „Иван Вазов“, „Д-р Андрейчев“ и „Цар Асен“. За текущия ремонт бяха изразходени 100 000 лв. от местните приходи в общинския бюджет. Още толкова средства са предвидени за асфалтиране на 1300 метра по улиците „Цар Петър“ и „6-и септември“, по които бе аварийно подменен магистрален водопровод, като в момента е в ход процедурата за избор на фирма изпълнител.

23 улици и участъци от тях са ремонтирани за две години. За тях Община Лом получи 2 млн. лв. от Министерския съвет още в края на 2021 г., а над 500 000 лв. бяха осигурени от местните приходи от общинския бюджет.

В селата Сталийска махала, Ковачица, Замфир и Трайково пък бяха асфалтирани седем улици с обща дължина 2 240,37 метра. Финансирането в размер на 1 108 418 лв. бе осигурено след спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони.

„В условията на криза и инфлация, според възможностите на бюджета, залагаме възможно най-много средства за основни и текущи ремонти на градски улици. Няма да спираме и през зимата, стига времето да позволява. В общинския бюджет за 2023 г. отново най-много средства ще определим за текущи и основни ремонти на улици, но това няма да е достатъчно, ако нямаме и държавна подкрепа, от което страдат повечето български общини.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.

 


2


2022-11-25 11:45:29