Влашка сватба и изложба на ученически униформи показват във Враца

Влашка сватба и изложба на ученически униформи показват във Враца

Изключително интересно дефиле и възстановка на влашка сватба представиха във Враца Офелия Спасова и самодейци от Народно читалище „Пробуда-1927“-Софрониево. Те дадоха началото на деветнадесетата регионална краеведска конференция, която се провежда всяка година във врачанската библиотека „Христо Ботев“. Темата тази година бе свързана с облеклото в Северозападна България през 20 век. Участниците от Софрониево бяха от 3 поколения, с тях бе и малката Яна, а костюмите и обредния им реквизит впечатлиха всички.

„Участниците в тазгодишната краеведска конференция са 27, като сред тях са от областите Видин, Монтана и Плевен. Радостното е, че в годините се разраства и се превръща в очаквано събитие. Информацията представена тук ще съберем в книга, която да остане за поколенията“, каза при откриването директорът на РБ „Христо Ботев“-Враца Силвия Павлова.

Партньор на конференцията е Регионално управление на образованието, чрез които се увличат и учениците да работят по теми свързани с краезнанието.

Традиционни костюми, градското облекло, забраждането, булчински рокли, експозиция на модни журнали са само малка част от програмата.

Сред акцентите бе представянето на ученически униформи. Някои от тях са автентични, а други са възстановени от абитуриентите на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ с учител инж. Надежда Златанова. Чрез тях се показват облекла, носени преди почти 100 години.


2
3
3
4
5
8
9


2022-11-24 12:47:08