Валя Берчева: Честита свобода, мизийци!

Валя Берчева: Честита свобода, мизийци!

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме Денят на свободата! 145 години свободна Мизия!

На 21 ноември жителите на Мизия, Оряхово и околните селища се прекланят пред жертвоготовността на руските и румънски воини, на българите-доброволци, които извоюват с кръвта си освобождението на нашия край. За предците ни свободата идва на 21.11.1877 г. след ожесточена битка при Каменов мост край с. Сараево - между руските и румънски войски и турските орди, която се оказва решинтелна за по-нататъшния ход на военните действия.

Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 145 години от Освобождението на Мизия и околните селища отдадем почит, прекланяйки глави пред подвига на онези родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на нашето Освобождение.

Нека помним и реализираме техните идеи, завети, мечти за силна и свободна България! Нека с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраняваме и защитаваме европейската си принадлежност.

Свободата е ценност, която всеки от нас трябва ревностно да брани. Всеки човек се ражда свободен, но дали ще запази тази свобода до края на живота си зависи само и единствено от него. Свободата е привилегия, която върви неизменно с отговорността за собствените ни избори.
Но свободни ли сме днес?

Уважаеми съграждани,
С чест и гордост ви поздравявам със 145 години от Освобождението на Мизия и околните селища!

От примера на вашите знаменити съграждани и днес почерпваме сили и достойнство, на тях дължим вечна признателност. Дълбок поклон пред героите, жертвали себе си за нашата свобода и независимост!

Честит празник!
2022-11-21 13:21:25