Атанас Зафиров, БСП: Обществото е разделено на две, затова и ние даваме две алтернативи – да се гласува и с хартия, и с машина

Атанас Зафиров, БСП: Обществото е разделено на две, затова и ние даваме две алтернативи – да се гласува и с хартия, и с машина

Какво по-демократично от това да дадеш на хората право на избор 


„При всички положения БСП загуби десетки, може би и стотици хиляди гласа от не използването на хартиената бюлетина. Но не бих слагал акцента върху загубата на БСП, а по-скоро върху загубата на цялото общество. Огромна част от хората, които не гласуваха не го направиха, защото изпитваха някакви съображения – било то притеснения или съмнения в честността на вота.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Нова телевизия.

„Виждате разликата от предния тип гласуване и този – 600 000 души не отидоха да гласуват и една огромна част е именно заради машините“, категоричен е социалистът.

В студиото на Нова телевизия той представи данните от социологическо проучване, които показват, че близо 50% от българските граждани желаят да гласуват по стария начин. „Значи го правим по възможно най-добрия начин – обществото е разделено на две, затова и ние даваме две алтернативи. Колко по-демократично от това да дадеш на хората право на избор?, попита социалистът.

„Сменяме начина на броене на гласовете, защото такъв е подходът в по-голямата част от света, където има такъв тип гласуване, включително и в САЩ“, заяви Атанас Зафиров и продължи: „Там машината изпълнява именно тази функция – ти си сигурен, че гласът ти е подаден точно и го пускаш в урната. Оттам-нататък фалшификацията е невъзможна, защото всякакво драскане по тази бюлетина няма да я направи невалидна. Тоест един от основните аргументи, че може да има недействителни бюлетини се избягва по този начин“, посочи той и даде пример с други мерки против фалшификацията – въвеждането на видеонаблюдение и отпадането на тъмните стаички. „Чували са се разнасяли, но сега пък се разнасят флашки. Съмненията за манипулация на вота изглеждат доста солидни и доста аргументирани“, каза още той.

По повод среднощното заседание на правната комисия Зафиров заяви: „Няма нищо толкова драматично, че народните представители са поработили малко повече. И без това 40 дни почти нищо не прави Народното събрание, така че малко повече динамика не е излишна“, заключи той.

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/23494-atanas_zafirov_bsp__obshtestvoto_e_razdeleno_na_dve_zatova_i_nie_davame_dve_alternativi__da_se_glasuva_i_s_hartiya_i_s_mashina.html
2022-11-18 11:20:50