Светила в образованието са част от събитие на ВТУ-Враца

 Светила в образованието са част от събитие на ВТУ-Враца

За трета поредна година във филиала на Великотърновския университет във Враца се провежда Международна научна конференция. Тя е с тема „Образованието: класичност и модерност“. Участниците са над 40, а форумът е двудневен. С разработки участват университетски преподаватели, докторанти, директори и учители в градини и училища, както и студенти. Специални участници са професорите от съседна Сърбия Игор Петрович и Анкица Ковачевич. Сред гостите бе директорът на СУ „Васил Кънчов“-Враца Димитър Марков.

„Провеждаме конференцията в навечерието на един от най-светлите празници-Деня на народните будители. По този начин отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред големите българи-създатели и пазители на духовността“, каза при откриването на конференцията директорката на филиала във Враца проф. Рени Христова-Коцева.

Темите на дискусията са актуални за съвременното образование-от детската градина, начално и средно образование, до висшето.

„Ще търсим отговорите на това как да се съхранят традициите и да се впишат в иновативните тенденции. Как да изграждаме ценностната система на младите и как да ги възпитаваме“, сподели директорката на филиала.

Тя изнесе първия доклад на тема „Институтът за подготовка на детски
учителки във Враца в контекста на 140 години предучилищно образование в България“.

С теми се включиха още светила от образователна сфера. Сред тях бяха проф. дпн Яна Д. Рашева-Мерджанова от СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Светлана П. Ангелова от ВТУ-Враца, доц. д-р Мария Ст. Дишкова-Университет „Проф. д-р Асен
Златаров“-Бургас и др.

Събитието бе в хибриден вариант. Участниците включили се в него на място ще имат възможността да разгледат и красотите на Враца.

 

 


2
3


2022-10-28 14:30:51