Сръбски бенд, хип-хоп и фолклорна програма за Селановския събор

Сръбски бенд, хип-хоп и фолклорна програма за Селановския събор

Казват, че един народ е жив, докато са живи традициите му. От незапомнени времена по традиция в дните около християнския празник Петковден Селановци организира своя събор.

След 2-годишно прекъсване тазгодишната програма на празника е наситена със събития.  Програмата стартира днес със спортен празник. В памет на писателя Стоян Николов-Торлака ще има представяне на книгите му. Петъчният ден започва с празнична литургия в местния храм. Ще го има и спортният празник „Куку Усмивки“. В 15 часа ще се даде старт на международния фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“.

„Като всяко начало и той тръгна плахо, но с надежда. Днес 17 години след началото, в двата фестивални дни ще вземат участие над 50 състава от близо и далеч- от Сърбия, от Шотландия и над 700 участници. Традицията е жива, растат само мащабите!

За мен е изключително удоволствие, че наред с фестивала, по традиция, се провеждат още редица мероприятия; представяне на нови книги, откриване на изложби, спортни мероприятия, изложение на земеделски производители и производители на сувенири,

концерти за всички възрасти и вкусове.

В това виждаме смисъла на нашето утре - възраждане, запазване и обогатяване на традициите, за да го има нашето село Селановци и нашия народ и след още много години!“, сподели за медията ни кметът Росица Койнова.

Местни благини ще опитат гостите на празника в петъчната вечер. За настроението на присъстващите ще се погрижат Берковската духова музика и хип-хоп артистите Павел и Венци Венц. В събота фолклорният фестивал продължава. От 11 часа ще има народни борби с награден фонд-овен. Насрочена е и футболна среща между ФК „Дунав 2016“ Селановци и ФК „Милин камък“ Баница.

Вечерта на сцената излизат „Мистик бенд“ от Сърбия, Ансамбъл „Мездра“ и народните певици Сестри Диневи.

 

 


2
3
4


2022-10-12 13:48:12