Читалището в Замфирово е големият победител на фестивала в Лом

Читалището в Замфирово е големият победител на фестивала в Лом

Голямата награда на Националния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка бе присъдена на НЧ „Развитие 1928“- с. Замфирово, за спектакъла „Варено жито“ от Стоян Николов-Торлака, с режисьор Борислав Борисов, актьор от Драматично-кукления театър във Враца.

Журито присъди първо място за спектакъл на Театър на комедията „Велко Кънев“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ – Тополовград, за „Народен представител“ от Бранислав Нушич, под режисурата на Вълчо Янев. Този спектакъл заслужи и наградата на публиката.

Първа награда за водеща женска роля и за водеща мъжка роля бе присъдена на Иванка Пациркова за ролята на Кметицата и на Илиян Илиев за ролята на Стоян в спектакъла „Женско царство“ от Ст. Л. Костов, режисьор Николай Найденов, на Драматичен театър при НЧ „Христо Ботев 1884“ – гр. Ботевград.

Със специалната награда на Община Лом бе удостоен спектакълът „BFF-Приятели завинаги“ на Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ при НЧ „Николай Хайтов 1936“ - София.

„Сърдечно поздравявам организаторите, артистите, журито и публиката за удоволствието, което ни доставиха през тази една театрална седмица. Поклон! Българският театър е започнал от Лом, в много сфери сме били първи, и е впечатляващо, че ние, ломчани, продължаваме една възрожденска традиция. За изкуството не трябва да се жалят средства, и това, което мога да обещая, е двойно увеличение на бюджета за култура.“ – каза кметът д-р Георги Гаврилов при връчването на наградите.

Наградата за режисура на името на Леонтина Ардити заслужи Симеон Викторов за „Любовницата на мъжа ми“ от Анна Петрова на Театрален състав „Вселената на човека“ при НЧ „Природа и наука 1938“ – София.

С наградите за младежка мъжка и женска роля бяха удостоени Велислав Пенчев за ролята на Тизба, и на Ива-Мария Стефанова за ролята на Лазото с мухата в спектакъла „Ни в клин, ни в ръкав“ от Александър Александров, режисьор Александър Александров, Театрален състав „Инфаркт“ при Медицински университет – Варна. Представлението на варненския театрален състав спечели и първа награда за младежки спектакъл. Втора награда в този раздел бе присъдена на „BFF-Приятели завинаги“ на Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ при НЧ „Николай Хайтов 1936“ – София, а трета на „Имаше някога 25 оловни войници“ от Ханс Кристиан Андерсен, режисьор Лилия Богданова, Театрална формация „Октет+“ при СУ „Димитър Маринов“ – Лом. Лилия Богданова заслужи и на наградата на Съюза на народните читалища за млад режисьор.

Бяха връчени и индивидуални и за младежки спектакъл награди на „Обществен фонд-Лом“.

22 постановки на театрални колективи от цялата страна бяха поставени на сцената на Народно читалище „Постоянство 1856”. Председател на журито бе театралният критик Гергана Пирозова, а членове – актьорите Васил Драганов и Юлиян Балахуров.

Националният фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка се организира от Народно читалище „Постоянство 1856“ със съдействието на Съюза на народните читалища и Община Лом.

 


2
3


2022-10-10 17:06:59