Видин домакинства национална конференция на адвокатурата

Видин домакинства национална конференция на адвокатурата

За втори път Видин бе домакин на национална конференция на българската адвокатура. Тя се проведе от 6 до 9 октомври, а неин домакин бе Адвокатска колегия-Видин, една от най-старите в страната. Във форума взеха участие около 150 адвокати, а темата й бе „Актове, постановявани от адвокатските  съвети и Висшия адвокатски съвет. Видове и способи за обжалване.“ Председателят на Адвокатска колегия- Видин Славяна Младенова приветства участниците и гостите в залата на областна администрация.

Националната конференция бе официално открита от Председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.  „Когато пътувах насам забелязах колко красив е Северозападния край на България. Той има нужда от подкрепа за развитие и ние затова избираме малки градове за нашите конференции, за да дадем приноса на Адвокатурата в това отношение. Наскоро обърнах внимание на министъра на икономиката, че трябва да се насочват инвестиции в областните градове, а той потвърди, че се предвиждат значими инвестиции в индустриалната зона на Видин и по други програми, и ние трябва да съдействаме за това. Темата на националната конференция е много интересна и аз се надявам тя да не е просто презентации, а да се превърне в диалог за очакванията ви към ВАдвС и обратно“ , заяви адвокат Дерменджиев.

Приветствия към участниците отправиха официалните гости –областният управител на Видин Огнян Асенов, зам.-кметът Десислава Тодорова, председателят на Окръжен съд- Видин Илия Илиев и Наталия Илиева- Председател на националното бюро за правна помощ.

Говорители по темата за решенията на адвокатските съвети бяха председателите на колегии от София- Стефан Марчев, Варна- Димитър Петров, Златина Йовчева от Стара Загора и Евгени Попов от Габрово.  Модератори на дебата за обжалването на решенията на Висшия адвокатски съвет и нуждата от промяна бяха заместник-председателя му Валя Гигова и членовете Ели Христова и Атанас Стоянов.

„Освен, че доведе около 150 адвокати във Видин, есенната конференция оставя следи в две посоки. Едната е връщане и запазване паметта за миналото. Това е откритата паметна плоча на адвокат Илия Цанов от Видин- защитник на ботевите четници. Той е наш съгражданин, знакова фигура и професионална гордост за цялата българска адвокатура, за видинската особено.  Отдавна трябваше той да бъде зачетен и аз се радвам, че по време на нашия мандат на Съвета на Адвокатска колегия - Видин, успяхме да направим негова паметна плоча. Посоката към бъдещето е създаването на Адвокатската гора. Заедно с колегите посадихме 32 дървета в Крайдунавския парк. Това е подарък на Адвокатска колегия-Видин към местната общност. Те са 22 брези и 10 явора, като подкрепящите колчета са с табелки. Те символизират 27-те адвокатски колегии от различните области, 3-те управителни органа на адвокатурата – Висшият адвокатски съвет, Висшият контролен съвет и Висшият дисциплинарен съд, Националното бюро за правна помощ и Центъра за обучение на адвокати.  

Част от програмата на събитието бе и заседание на Висшия адвокатски съвет, Среща на председателите на адвокатски колегии, среща на Главния секретар на Висшия адвокатски съвет със секретарите на колегиите, среща на Националното бюро за правна помощ с представители на колегиите, както и културна програма, включваща посещения на Дунав мост 2, крепостта Баба Вида и Белоградчишките скали,  пътуване по река Дунав. Гостите бяха впечатлени и възхитени от организацията, местните изби и кухня, подчертаното лично отношение към всеки един от тях, както и от красотата и достолепието на старата българска столица Видин. Те получиха тематични подаръци, част и които бяха красиви реплики на средновековна керамична чаша със символите – знамето и герба на Видинското царство и логото на Адвокатска колегия Видин.
2022-10-12 08:21:04