Проф. Андрей Чорбанов: Нужен е морал в политиката!

Проф. Андрей Чорбанов: Нужен е морал в политиката!

Проф. Андрей Чорбанов-водач на листата на Има такъв народ в 6 МИР - Враца 


Проф. Чорбанов, ИТН ли е причината да падне правителството на Кирил Петков?

- Това, което беше проповядвано предизборно в програмите на партиите и записано в коалиционното споразумение не се изпълни. Нито в парламента, нито в правителството се изпълняваха онези важни приоритети, които обещахме на хората. Затова напуснахме тази коалиция. Никога не сме смятали, че присъствието ни във властта трябва да е на всяка цена или просто подпиращо дейността на големите партньори. В програмите се приеха голяма част от нашите идеи и искахме те да бъдат реализирани. Ние коментирахме в Парламента какво не се изпълняваше. Всъщност правителството го развалиха тези партии, които не спазваха заложеното в програмата му.

Защо приехте да станете водач на листата в 6 МИР Враца?

- Често съм идвал тук, защото обичам туризма и тук имам много приятели. Баща ми е роден в Луковит и имам представа за общите проблемина Северозапада. Много е странно да има толкова красиви местности и това да бъде най-бедният регион в Европа. Това е срамно за нас като държава. Малките доходи и малките възможности принуждават хората да напускат региона.  Това трябва да бъде спряно и тук държавата трябва да приоритизира онези сектори, които да помогнат за развитието му. Такъв например е енергетиката, който е особено важен в тази криза. Без стабилност в цените на енергията не може да се развива никакъв бизнес. Това означава, че трябва да се развиват тук нови енергийни мощности, включително и ядрени, защото официално ЕС призна тази енергия за зелена. Това беше заложено в нашата програма. Това, за което успяхме да се преборим с нашите представители в енергийното министерство е да се запази цената на тока за бита, за да се подпомогнат уязвимите семейства.

Кои са основните послания на Има такъв народ в тази кампания?

- Нашите послания често не достигаха до хората. Медийният комфорт, на който се радваха бившите управляващи, беше затворен за нас. Хората не чуваха нашите послания. Ние не искахме да държим властта на всяка цена, а понятието за морал трябва да се върне в политиката. Само така ще се възстанови доверието между политическата класа и народа ни. Хората са омерзени и виждат, че политици на всяка цена искат да запазят властта. Затова и кандидати митарстват между различни партии, само за да запазят позициите си.

Морал в политиката е най-важното ни послание. Образованието също е приоритет. Трябват ни образовани кадри от най-висшия ешелон до най-ниските нива, за да може да се развива държавата, особено във високотехнологични предприятия. Наблюдаваме падане в ценза на българския гражданин. Това не предполага добро бъдеще, освен перспективата мие чинии в някоя пицария в Западна Европа. Да няма деца извън образователната система, да се повиши качеството на висшето образование. Ето кандидати обещават врачански университет. Едно изследване в Европа показа, че за да е успешен трябва да бъде захранен от 3 милиона души- а ние имаме 50 университета- откъде ще има качествени преподаватели и студенти. Парите се дават на бройка-за студент и ученик, но никои не се интересува от качеството. Направихме промени в средното образование, но те не променят главния курс, а само малко подобряват работата. Така че трябват още реформи в образованието, насочени към резултатите на учащите.

- Трябва да се развива и транспортът. Да се модернизират железниците, защото те са по-евтин и екологичен транспорт, характерен за развитите държави. Той компенсира сега липсата на речен транспорт при ниски нива на реките, защото не може това да се компенсира само от тир-транспорта.

- В селското стопанство загубихме много позиции за собствените си нужди. Ковид кризата показа, че трябва да разчитаме на собственото си производство. Ние като зърнопроизводител например имаме достатъчно хляб, но в други държави не е така.

Това, което ние предлагаме е професионализъм във всички сфери.

Корупцията ли е един от най-големите проблеми в страната?

- Нужна е активна намеса на държавата, за да преборим корупцията. Иначе като в поговорката „Сиромах човек, жив дявол“. У нас с бедността оправдаваме нерегламентирани практики. Допуска се фирми без капацитет, близки до управляващите да изпълняват обществени поръчки. Тежките процедури водят до обжалване, бавене и изнудване. Това се знае от всички, но административно се толерира. Корупцията стана национална политика. Трябва прозрачност и честност във всичко. Проблем е и слугинажът на големите медии, които премълчаваха действия на властта. Администрацията е тежка, тромава и хората не вярват в работата й. Нелепо е човек останал без ръка да доказва всяка година, че я няма. Апатията обзема хората и затова пада ниската избирателна активност. Хората вече не вярват, че нещо може да се промени. Съдебната власт също не работи добре. Тя може да създава паравани на недосегаеми хора.

Има ли червени линии по отношение на коалирането в бъдещия парламент?

- Ние не знаем колко партии ще влязат, освен нас. Не вярваме на социологическите проучвания, защото знаем как се правят и финансират. Няма как да правим съглашателство с тези, които 12 години управляваха и чийто практики станаха нарицателни. Тези партии имаха фирмена политика, която прави за конкретни хора неща, а не за цялото общество.  Нашите досегашни партньори заявяват, че няма да правят коалиция с нас, но имам чувството, че след изборите ще си променят мнението. Понеже ни наричат чалгари и простаци, искам категорично да го опровергая. Нашата парламентарна група е с най-висок образователен ценз, при всичките ми уважения към останалите. Нашите депутати станаха най-разпознаваеми в парламента, за разлика от БСП и ДПС, които имат само по 3-4 разнопознаваеми лица. При нас професионализмът е налице, а също и моралът- да изпълняваш това, което си обещал. Да се реализира основната платформа от идеи, затова има смисъл да бъдеш във властта.

 

ИТН са под номер 19 в бюлетината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 
2022-09-24 13:14:12