Атанас Зафиров: Гласувайте, за да се обезсили купеният вот

Атанас Зафиров: Гласувайте, за да се обезсили купеният вот

Вместо да се занимава с чистки и визии за 10 години напред, служебното правителство да осигури честността на изборите

 

“Купуването на гласове е едно много отвратително явление, което изкривява целия изборен и демократичен процес. Аз още от първите дни обявих война на купувачите на гласове и много ми се иска в тази война да не бъдем сами. Затова и водачите на листи на БСП от Северозападна България изпратихме писмо-апел до вътрешния министър, в което изразяваме недоумение от липсата на адекватни мерки за преборване с това явление, въпреки че на практика всичко се знае.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в 6 МИР - Враца Атанас Зафиров и предаването “Актуално от деня” по БСТВ.

Според него цялото общество би следвало да се включи в тази битка, защото тежестта на купения вот, комбиниран с една ниска избирателна активност,  става много голяма и в Народното събрание влизат хора, които не изразяват интересите на голямата част на българското общество. 

“Това допълнително делегитимира силата на институцията и създава в една голяма част от българското общество усещане за непредставеност. И резултатите са ясни - хората излизат на улицата и искат промяна. Затова апелирам българските избиратели - много е важно да се гласува на тези избори, защото така се обезсилва купения вот”, обясни Зафиров. 

Той и апелира служебното правителство да вземе мерки, вместо да се занимава с чистки и стратегически документи и визии за 10 години напред, да си свърши работата да осигури честни и прозрачни избори.

“Ако не се вземат сериозни мерки по отношение на купувачите на гласове, може би ще се наложи гражданското общество да се мобилизира и да вземе своите мерки”, добави социалистът.

“Хората във Враца са изключително бедни и някои се изкушават да продадат гласа си, без да осъзнават, че с 50-100 лв. биха решили един проблем за ден-два и после 4 години всичките тези негативи, които в момента търпят като жители на един от най-изостаналите региони в страната, ще бъдат репродуцирани отново и по много”, коментира Атанас Зафиров.

Той обясни, че в региона има и тотална доминация на кметове от ГЕРБ и ДПС, които, за съжаление, са проводници на тази практика. 

Ужасяващи неравенства, обезлюдяване и проблеми в здравеопазването са основните проблеми в областта според водачът на листата на “БСП за България” във Враца.

“Сблъсках се с ужасяващи примери на цели общини, в които няма болница, няма спешна помощ, липсва не само адекватна медицинска помощ, а всякаква медицинска помощ. Хората са принудени да пътуват на десетки километри с личен транспорт, без гаранция, че ще стигнат навреме при спешни случаи”, разказа той и посочи, от друга страна, липсата на инфраструктура и на работна ръка, заради миграцията към големите градове, като причина за липсата на инвестиции.

“От “БСП за България” от няколко години говорим за нуждата от един специален държавен инвестиционен фонд, средствата от който да бъдат насочени приоритетно към инфраструктура, създаване на индустриални зони, възможности за привличане на инвеститори, туристическа реклама. Това са мерки, които ги бяхме записали дори в специален закон за развитие на Северозапада, където предлагахме държавата да отделя по 100 млн. годишно за региона, но тъй като бяхме опозиция, не събрахме подкрепа”, припомни Атанас Зафиров.

“Сега имаме волята да направим така, че 50% от средствата, които България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат насочени към Северна България”, каза още той. 

“На всички срещи срещам разбиране и оценка на хората за това, което свършихме, както и разбиране за това, което не успяхме да свършим и за причините, поради които не успяхме да го свършим. И въпреки всичко, макар само за 7 месеца, БСП успя да покаже в социалната политика и икономиката, а и в земеделието и туризма, че ние не само обещаваме, а изпълняваме. И хората го усетиха”, каза Зафиров за срещите се с хората от областта.

Той посочи и задачите, които БСП си е поставила занапред -  продължаване на политиката в областта на социалната сфера, развитието на икономиката, преодоляване на последствията от ковид кризата, битката за безплатно и достъпно здравеопазване.

В заключение Атанас Зафиров призова българските граждани да гласуват с номер 28 за “БСП за България” на изборите и обясни защо: “Видяхте как в условия на кризи, социалните грижи наистина помагат на хората да преминат по-леко и да ги преодолеят. БСП беше ярък стожер на социалното и такива ще бъдем в следващото правителство.”

 Купуването и продаването на гласове е престъпление.
2022-09-23 15:33:45