Кмет получи почетно отличие в Полша

Кмет получи почетно отличие в Полша

На специална церемония, състояла се в Посолството на Полша в София, кметът на Белослатинското село Тлачене- Тошко Сашов, придружен от кмета на община Бяла Слатина- инж. Иво Цветков, бе награден с полското почетно отличие „Бене Мерито“, за неговите заслуги за увековечаване на паметта на жертвите от самолетната катастрофа, станала на 16 март 1978 г. край родното му село. Отличието му бе връчено от посланик Мачей Шимански.

Едва седемгодишен, Тошко Сашов става свидетел на авиокатастрофата, която се случва между селата Габаре и Тлачене и вече като кмет на населеното място полага много усилия за поддържане на поставения на мястото паметник, както и за почитане паметта на загиналите български и полски граждани. На церемонията беше прочетено и адресирано до г- н Сашов благодарствено писмо, от името на роднините на жертвите.

Припомняме, че на 16 март 1978 г., самолет ТУ-134 на БГА "Балкан", изпълняващ редовен полет по маршрут София – Варшава, се разбива край врачанските села Тлачене и Габаре при което загиват всичките 73 души на борда, от които 27 българи, 37 поляци, двама англичани и седемчленния екипаж на самолета.

През 1979 г. със средства на близки и роднини на загиналите и със съдействието на БГА "Балкан" недалече от мястото на катастрофата, край шосето Габаре – Върбица, е изграден гранитен мемориал в памет на жертвите на самолетната катастрофа.

 


2
30
4


2022-09-20 15:17:09