Ректорът на ВТУ и известен невролог станаха Почетни граждани на Бяла Слатина

Ректорът на ВТУ и известен невролог станаха Почетни граждани на Бяла Слатина

По повод Денят на Бяла Слатина бяха отличени двама забележителни учени. Това са професорите Христо Бонджолов и д-р Евгения Василева-Русчева. На кратка церемония пред стената на почетните граждани, където вече са изписани техните имена, бяха представени заслугите им за развитието на Бяла Слатина.

Проф. д-р Евгения Василева е учен в областта на неврологията, специализирала е в редица европейски държави, има четири монографии и над 200 публикации, началник на клиниката по интензивно лечение на неврологични болести в столичната болница Царица Йоана или ИСУЛ и негов заместник-директор. Човек, помогнал на стотици белослатинци в тежки моменти.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов е роден в с.Попица. Освен научната му кариера в Славистиката, негова е заслугата за развитието на филиала на ВТУ във Враца, който са завършили за 7 години над 1500 бакалаври и магистри. Вече в нова съвременна сграда и с атрактивни специалности, филиалът дава перспектива на целия Северозапад.

След това започна тържествената церемония на голямата сцена на централния площад. Нейното начало даде мажоретен състав при читалище "Развитие" и под звука на националния химн кметът на Бяла Слатина и двамата почетни граждани издигнаха знамената на Бяла Слатина, България и Европейския съюз.  Сред офицалните гости на празника бяха трима евродепутати Александър Йорданов, Асим Адемов и Андрей Новаков, бившият заместник-регионален минстър Деница Николова, областният председател на ГЕРБ и пет мандата народен представител Красен Кръстев, общинският лидер на ГЕРБ Враца д-р по икономика Мартин Харизанов, директорът на НОИ Враца Иван Грозданов.

В словото си кметът на община Бяла Слатина подчерта, че въпреки тежките моменти, градът продължава да се развива с нови проекти и инфраструктурни обекти и благодари на всички, които допринасят за това. След това двата почетни граждани получиха плакет и грамота от кмета на общината инж. Иво Цветков и председателя на ОбС Веселка Борисова. 

"Това е най-голямата награда за мен и ви благодаря", сподели проф. д-р Евгения Василева.

"Винаги към се гордял, че съм от Попица и винаги, когато мога се отбивам в бащиния дом. Крайно време е Северозападът да има свой университет, като се обединят филиалите на различните ВУЗ-ове, за да могат младите хора да остават в този красив край на родината ни. Той съобщи новината, че от тази учебна година ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" открива филиал в Република Северна Македония".

Празникът на Бяла Слатина завърши с конзерт на Есил Дюран, балет Fame и красива заря.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7


2022-09-11 08:22:53