„Опера на върховете“ оглася за седми път белоградчишките скали

„Опера на върховете“ оглася за седми път белоградчишките скали

Фестивалът „Опера на върховете“ стартира тази вечер край белоградчишките скали. Новаторската идея е на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл са свързани с поставянето им сред магическата красота на Белоградчишките скали. 


Акад. Карталов, как се роди идеята за фестивала „Опера на върховете“?

Откровено ще споделя, че моята страст на режисьор в откриване на нови пространства за опера на открито, където спектаклите създавани в нови и необичайни условия, получават нов живот, е шанс и за операта като изкуство, да носи нова енергия, и нови послания към най-широка публика. От огромно значение за мен е интерпретирането на оперните заглавия да са неразривно свързани с мястото, където ще се разполага оперното действие. Вдъхновението е основното за творческото въображение за образа на спектакъла на открито. Идеята  за неповторимост на визуализиране на музиката и драмата в нея, са свързани с конкретната среда, която ще се превърне в сцена. Внимателно винаги обмислям разположението на действието, как ще се съчетава с природните дадености, избрани за оперното представление. Природата и операта да са в хармония и да звучат в единственост и най-естествен баланс. И в подобна сила и енергия усетих внушителната гледка към белоградчишките скали от двора на крепостта, където ще бъде разположена трибуната за публиката и сцената между нея и скалите. Техните върхове и върховете на оперните произведения да се слеят в магично и неповторимо единство.

Жители от целия Северозапад пътуват до Белоградчик, за да гледат постановките, как успяхте да привлечете хората от този регион към подобен вид културно събитие? 

Прекрасно е това и заслужено е да се случи. Огромни са и нашите усилия в организацията, мениджмънта, икономическата мотивация да се гарантира проекта. Много хора участват в реализацията, за да се подготви тази серия от уникални фестивални срещи с публика от най-различни краища на страната и чужбина. Вече седма година неотстъпно ентусиазъм и професионализъм вървят ръка за ръка, и сигурен съм, с това се спечели и доверието на хилядите зрители за трите жанра, които представяме: опера, балет и мюзикъл.

Получавате ли подкрепа от администрацията в Белоградчик с оглед на това, че благодарение на вас се дава огромен тласък на туризма?

Подкрепата е очевидна според възможностите на една малка община. Тласък за туризма, благодарение на нашите спектакли, но също и културен импулс и развитие на икономически оправдан стимул за населението с отваряне на хотели, къщи за гости и други възможности с инициативи за гостоприемство.

Къде и как се подготвят декорите, които допълват естествените - Белоградчишките скали?

Декорите и костюмите са на Софийската опера. Изработват се в ателиетата и специално се осигуряват за всяка постановка.

За седми път ще се проведе фестивалът, каква е вашата лична равносметка и заслужава ли си усилията и енергията, които влагате?

Усилията си заслужават, защото артистите работят за публиката си. Изисква се обаче и огромна енергия, отдаденост, но и отговорността ни е огромна. Естествено, че не се компенсира адекватно по причина, че работим при лимити на възможности свързани с бюджетни средства, внимателна организация по настаняване на творческия и технически персонал, транспорт на големи състави и цялата постановъчна част, като декори, реквизит, костюми и др. Не искам да си помислям, какво се случва, когато спектакълът след огромен труд е готов, оркестърът е заел мястото си в оркестрината, солисти и хор готови за начало на представлението, публиката е заела местата си, и..завали дъжд…Не винаги публиката разбира, няма често и съчувствие и благодарност.

Какво включва тазгодишната програма на „Опера на върховете“ и кои са новите моменти?

В три жанра е представена програмата. Опера с три италиански перли: "Набуко" и "Аида" от Верди, "Норма" от Белини. Балет "1001 нощ" и мюзикъл: "Мама и миа!" Новите моменти са двете заглавия, които представяме за първи път на белоградчишките скали, а те са Норма и 1001 нощ.

Има ли свободни билети? 

С огромен  интерес са всичките ни представления. И ако са още малко свободните места към момента, желаещите имат още възможност да си осигурят удоволствието за истинските големи срещи с операта, балета и мюзикъла в програмата на фестивала.

Ще ни разкриете ли с какво ще изненада Софийската опера през следващия творчески сезон? 

В подготовка са няколко нови премиери. Ще подчертая първото изпълнение на операта „Рилският пустинник“ от отец Кирил Попов. И още, оперите „Човешкият глас“ от Пуленк, „Дама пика“ от Чайковски, „Отвличането от сарая“ от Моцарт, балетът „Изворът на белоногата“ от Александър Райчев и нова постановка на „Лебедово езеро“ от Чайковски.

 


2
4


2022-08-06 08:57:45