Носии на 200 години и кулинарни изкушения представиха в Остров

Носии на 200 години и кулинарни изкушения представиха в Остров

НЧ „Развитие 1903“ отбеляза за четиридесети път традиционния празник на народната носия в с. Остров – Атанасовден.

Гости на празника бяха кметове от населените места – Лесковец – Галина Светозарова, Горни Вадин – Елена Максимова, Долни Вадин – Иван Спасов, Галово – Николай Николов, общ. Съветник Веселина Атанасова както и кметът на с. Остров Ирена Станкулова.

     В кулинарната изложба за традиционни ястия взеха участие доброволци и самодейци от читалищата на гр. Оряхово, с. Търнава, с. Галово, с. Лесковец, с.  Остров и представители на руската общност в селото – Татяна Тотова и Наталия Демиденко – Филипова.

     В дефилето на народни облекла се представиха  носии от различни региони на страната – автентични, някои от които на възраст между сто и двеста години, както и реплики на оригинални носии. Участие взеха представители на гр. Оряхово и селата Горни и Долни Вадин, Крушовене, Оходен, Лесковец и Остров.

     „ В музикалната програма взеха участие певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от населените места – Оряхово, Борован, Крушовене, Оходен, Селановци, Търнава, Малорад, Горни Вадин, Долни Вадин и Остров. ТГ „Релакс“ при НЧ „Развитие 1903“ с. Остров поздрави всички присъстващи с две игриви хорá: Чичово и Ситно влашко.

     Опитахме вкусни ястия, насладихме се на красиви облекла и се заредихме с положителни емоции от музикалните изпълнения.

     Всички участници бяха наградени с ръчно изработени подаръци и грамоти за труда и уважението към нас.

     Целият празник бе един апотеоз на българския фолклор. В него е събрана философията на нашия народ, това е нашата история, това е България. Важно е да съхраняваме традициите си, защото това е, което винаги ще ни пази и сплотява като нация! За нас бе чест и удоволствие, че бяхме заедно на нашия празник! Благодарим от сърце!“, сподели за медията ни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина.

 

 

 


2
3
4
5


2022-07-07 08:46:54