Козлодуй посреща гости от осем държави, АЕЦ и ДП РАО съдействат

Козлодуй посреща гости от осем държави

Евродепутатът Андрей Новаков участва в дискусия за солидарността и бъдещето на Европа

 

От 23 до 26 юни община Козлодуй ще е домакин на международна среща с участието на двадесет и двама делегати от осем европейски държави. Представители на общини, неправителствени организации, културни центрове от Германия, Италия, Испания, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Албания ще се запознаят с българския бит и култура, ще дискутират актуалните теми за Европа, ще обменят идеи по темата солидарност и взаимна подкрепа.

Подготвили сме изключително пъстра и съдържателна програма. Тъй като основната идея на проекта е солидарността и работата с малцинствените групи, сме предвидили преживявания, свързани с характерните за общината ни общности. В Хърлец ще ги заведем в традиционна българска къща, където ще видят обичая „Калуш, ще опитат саламура, липийки, качамак, ще разкажем за власите. В парк „Турлашка махала” ще ги запознаем с историята на сръбските преселници и тяхната съдба и настояще. В бутанското училище както винаги са особено креативни и идейни. Там гостите ни ще бъдат включени в пет работилници. Ще усетят магията на българските билки и ще се потопят в тайните на Eньовден, ще се изправят пред предизвикателството да научат поне едно българско хоро, ще изплетат ръчно знамената на държавите-участници по проекта, ще готвят мекици и дърпана баница, ще видят как се прави традиционно кисело мляко и разбира се всичко това ще бъде гарнирано с доза български ритми – на живо от бутанската духова музика. Във всички тези дейности ще участват около четиридесет деца от училището и на практика ще демонстрираме интеграционните политики, които провежда община Козлодуй”, разказа секретарят на Община Козлодуй, г-жа Лиляна Рашкова.

В програмата е включено посещение на традиционния Фестивал на рибата, където участниците ще могат да опитат разнообразни рибни ястия и специалитети. Иван Звездев ще приготви рибена чорба, която ще нахрани и стотиците гости на празника, а за международните гости ще има разказ от рибари за богатствата на Дунава.

Темата за бежанците ще бъде засегната от Иван Венков – ръководител на гранична полиция, Козлодуй, а за младежките политики на общината ще разказва Златина Иванова – общински експерт и член на младежкия парламент.

Благодарим на АЕЦ „Козлодуй и на ДП РАО, които ни съдействат и за пореден път сме ръка за ръка в подобни предизвикателства. Официалните срещи по време на визитата ще се провеждат в информационния център на ДП РАО, а атомната електроцентрала ни помага логистично”, каза още Рашкова.

Акцент в срещата е дискусията с Андрей Новаков – български представител в Европейския парламент. С него ще се обсъдят темите за солидарността и бъдещето на Европа.

 „Проектът стартира през 2019-та година. Реално есента на миналата година първата наша група от двама делегати беше в Германия. От тогава до момента тринадесет представители на община Козлодуй са участвали в проектните срещи, включително и  г-жа Маринела Николова беше част от едната делегация. Поощряваме включването на повече наши експерти в подобни проекти, защото пряката обмяна на информация с колеги от европейски общини усъвършенства техните знания и опит, дава им самочувствие и нови хоризонти, а ние, опитвайки се да бъдем далновидни управленци, имаме нужда точно от такива експерти – вдъхновени хора с модерни идеи”, обобщи също Лиляна Рашкова – секретар на Община Козлодуй.

 
2022-06-21 11:37:03