Състави от Видин и Кнежа-победители в Напеви от Северозапада

Състави от Видин и Кнежа-победители в Напеви от Северозапада

Изпълнители от Кнежа, Видин и село Черни Вит спечелиха най-високото отличие – Приз на Кмета на Община Монтана в 14-то издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Фолклорният форум се проведе през почивните дни в Младежки дом –Монтана.

Народно читалище “Борба-1896“ от град Кнежа впечатли журито в раздел „Народно пеене“ и заслужено завоюва престижната награда. Заслугата на Галина Илчовска за отличното комплексно представяне на гласовитите фолклорни таланти също бе откроена с диплом и награда за отлична педагогическа работа.

В раздел „Хореография“  Детска фолклорна студия „Севернячета“ от град Видин завоюва най-високото отличие. Оценени бяха професионализмът и упоритата работа на Ерик Петров – хореограф на танцовата група, който също получи награда за отлична преподавателска дейност.

Камерна инструментална група „Весели струни“ от ОУ “Георги Бенковски”, с.Черни Вит  спечели приза в раздел „Инструменталисти“. Осезаемото присъствие и инструменталните умения на участниците от училището не останаха незабелязани от журито. Награда за своя труд получи и Асен Асенов – преподавател по кавал.

Близо 500 участници от София, Пловдив, Варна, Плевен, Велико Търново, Видин, Кнежа, Елин Пелин  Берковица, Монтана, с. Черни Вит и още 5 населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Изпълненията на певците, инструменталистите и танцьорите бяха оценявани от компетентно жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел “Народно пеене” бе проф. д-р Светла Калудова - Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Тя е един от водещите вокални педагози в страната. Заедно с нея професионалното си мнение дадоха народните изпълнители Даниел Спасов и Милен Иванов – водещи на предаването по БНТ „Иде нашенската музика“ и Ганчо Гавазов - гъдулар, диригент, композитор и преподавател в НУФИ "Широка лъка". 

Оценяването на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” бе поверено на Вели Чаушев – композитор и преподавател по тамбура в НМУ „Л. Пипков“ – София, младия кавалджия Георги Добрев и Асен Асенов – гъдулар, бивш оркестрант от ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, преподавател по народно пеене и директор на Младежкия дом.

Журито в раздел „Хореография” оглави Стефан Стефанов – основател и художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл „Лудогорче“ - Разград. Заедно с него оценка за танцовите им умения дадоха Станимир Иванов - художествен ръководител и хореограф на Представителен танцов ансамбъл „Северняче“ - гр. Попово и Иво Георгиев – музикант, секретар на НЧ „Разум 1883“ - Монтана.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се проведе и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. В него се включиха участници от Болградска гимназия „Г.С.Раковски“ – град Болград, Украйна и  българското училище „Св.Св.Кирил и Методий“ – Памплона, Испания. Подробна информация за отличените в различните раздели от четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ може да намерите тук: https://omd-montana.weebly.com/104410861082109110841077108510901080.html

 

 

 
2022-06-20 16:34:22