Вицепрезидентът Йотова стана почетен гражданин на побратимената с Чипровци община Винга

Вицепрезидентът  Йотова стана почетен гражданин на побратимената с Чипровци община Винга

Със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга беше удостоена вицепрезидентът Илияна Йотова. „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България“, заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет. Един от членовете на съвета е от български произход.

Около 600 етнически българи живеят в община Винга, те пазят българските традиции, език и култура. Първите българи се преселват в Румъния преди три века, бежанци след Чипровското въстание. Банатските българи са най-старата диаспора в северната ни съседка.

Йотова връчи на кмета Негрей почетния плакет на вицепрезидента. „Румънската държава е създала всички условия за гарантиране правата на малцинствата – така, както подобава на държава член на Европейския съюз. Българите са вписани в Конституцията, имат право на самоопределение, на преподаване на майчин език и съхраняват своите традиции и култура“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че в днешните трудни времена добросъседството е залог за мир.

„Зарекъл съм се, докато съм кмет, общността във Винга да живее в мир, разбирателство и уважение, независимо от своя етнос и националност“, заяви Йоан Негрей.

„Днес с Вас ни посещава България“, обърна се към вицепрезидента Йотова Георги Наков – депутат от българското национално малцинство и почетен консул на България в град Тимишоара.

 Илияна Йотова е на посещение във Винга по повод 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“, изградена от банатските българи. В нея са запазени реликви от 1703 г., пренесени от българите.

„С мен на гости във Винга е България. Ние винаги ще бъдем до вас, винаги може да разчитате на своята прародина България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите на тържественото честване на 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“ в румънската община Винга, изградена от банатските българи. По време на тържествената литургия беше използвана църковна утвар, пренесена през 1703 г. от първите българи, преселили се в Румъния след Чипровското въстание.

 

„Храмът векове наред е давал вяра, сила и самочувствие на поколения българи. Днес църквата „Св. Троица“ е духовен център не само за българската общност, а за всички 18 националности, които са намерили своя дом във Винга“, изтъкна Йотова. Тя благодари на църквата, че подкрепя различните общности да пазят своята идентичност и памет.

 

В двора на църквата вицепрезидентът Йотова и католическият епископ на Тимишоарска епархия Йосиф Чаба Пал откриха паметник с имената на всички свещеници, служили през годините.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4


2022-06-13 07:45:16