Природен феномен става концертна сцена

Природен феномен става концертна сцена

Тържественият пасхален благотворителен концерт „Мост на небесата“ ще бъде представен на „Божия мост“ край врачанското село Лиляче. Събитието е на 20 и 21 май и се организира с благословението на Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Подобно нещо се прави за втори път и се радва на голям зрителски интерес.

В петък 20 май от 19:00 ч. е първият концерт „Животворение”. Той е посветен на Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена, както и деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  В събота на 21 май от 11:00 ч. започват вълнуващи християнски беседи и проповеди от богослови и духовни лица, а на поляната пред пещерата можете да се насладите на вкусната врачанска кухня, да опитате конна езда, стрелба с лък или издигане с топловъздушен балон. Тържественият втори Пасхален концерт ще започне в 18:30 ч. и ще продължи в ранните вечерни часове, когато причудливият неръкотворен мост ще бъде преобразен под багрите на художественото осветление.

В празничната програма на двата концерта в гората пред мистичната каменна скулптура, ще можете да се насладите на тържествени църковнославянски песнопения, на палитра от красиви фолклорни песни, на шедьоври от класическата музика, на рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление.

Участие ще вземат избраната за Гласът на България-Петя Панева и оркестър “Филип Кутев” с диригент Георги Андреев; Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов;Класически ансамбъл „Кварто” и приятели; Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласният” с диригент Кристиян Попов; Женския хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева; Женски хор “Нуша” с диригент Нели Андреева; Българска хорова капела "Георги Робев" с диригент Нели Трошева; Галина Димитрова; Веселин Калановски и Пламен Пламенов Мирянов.

Билетите могат да бъдат закупени от  www.eventim.bg на цени от 50 до 100 лв.

Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, ще бъдат дарени на Фондация “Мечта за дете”, като по този начин ще се помогне на семейства с репродуктивни проблеми. Ще се подкрепи и изграждането на Параклис “Свети Дух” в района на “Божия мост”.

За всички зрители са предвидени места за сядане. Препоръчват се удобни обувки за лек планински терен, както и топли дрехи, съобразени с по-ниските температури в района.
2022-05-16 14:23:47